Нови пломби на 2/3 от колонките

Препломбирането на бензиноколонките в страната изостава, като до петък вечерта бяха подменени пломбите на 7000 устройства. Това стана ясно от изказване на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Масираните проверки на бензиностанции и препломбирането на колонки започнаха в сряда, когато премиерът Бойко Борисов обяви, че 40% от бензина е терпентин, а пломбите са така поставени, че могат да се манипулират продажбите. И даде срок до събота всички над 11 хил. бензиноколонки в страната да бъдат препломбирани.

От проверките досега отклонения при отчитането са установени при 10 колонки. „Напоследък все по-често се манипулират електронните блокове и механичните броячи в сървърите, които управляват колонките“, каза за.-министъртът на икономиката Даниела Везиева.

До момента при инспекциите е установено, че в горивата има завишени количества сяра. Везиева обаче не спомена за открит терпентин.

„Завишено количество на сяра се получава при прехвърлянето на горивата от цистерните. Проблемът е сериозен, включително за филтрите и двигателите на автомобилите“, обясни тя. Освен че затлачва автомобилите, сярата в горивата е основен замърсител на въздуха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес