На 21 юли 2018 да почерпят

Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Учени: Хората са уникални супер-хищници

Ново изследване, публикувано в списание Science, определя човека като уникален супер-хищник, пише BBC News. Анализ на глобални данни разкрива жестокостта на нашите ловни практики и ефекта им върху плячката. Той показва, че хората намаляват броя на рибните популации с 14 пъти по-високо темпо от самите морски хищници. На сушата пък убиваме четири пъти повече месоядни животни като мечки, вълци и лъвове, отколкото самите хищници убиват.

Според автора Крис Даримънт от Университета Виктория в Канада и колегите му най-поразяващото наблюдение е стремежът на хората да улавят възрастни екземпляри. Това е напълно различно от останалия животински свят, в който малките най-често служат за храна на хищниците. Частично това може да се обясни с инструментите, които използват ловците. Можем да уловим възрастно животно на минимална цена и да спечелим максимално в краткосрочен план, обяснява проф. Даримънт, цитиран от Фокус.

“Модерните технологии за убиване освобождават човека от предишните рискове и опасности на хищническите действия”, казва той. “Ловците хващат животни с помощта на куршуми, рибарите с куки и мрежи. Хората поемат минимален риск в сравнение с хищниците в дивата природа, особено сухоземните месоядни, които често биват наранявани.”

Улавянето на големи възрастни животни задейства процес на измиране, както и еволюционна промяна към по-малък размер и нарушаване на глобалните хранителни вериги, изтъкват авторите. Проф. Том Риймхен, съавтор и изследовател от Университета Виктория, прави сравнение с финансовата система. Той нарича възрастните животни “възпроизвеждащ се капитал” – еквивалента на парите, които са в банкова сметка или пенсионен фонд. Ученият посочва, че ние изяждаме този капитал, а всъщност би трябвало да живеем с лихвите – младите животни. Предпочитанието на възрастни животни не е устойчива стратегия и това е ясно от фундаменталната биология, подчертава проф. Даримънт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.