"Хамас" съобщава за "позитивни контакти" с Израел

Лидерът в изгнание на палестинската ислямистка организация "Хамас" – Халед Мешал, заяви, че са осъществени "позитивни контакти" с Израел.

Мешал каза това във видеообръщение, публикувано от арабския новинарски сайт "Ал Араби ал Джадид", съобщава АФП. Той е първият лидер на терористичната организация, който признава, че тя има комуникация с Израел. "Хамас" не признава израелската държава. Тел Авив отрича да има преки или непреки контакти с ислямистокто движение, което управлява Газа.

"Засега контактите изглежда позитивни. Но не сме стигнали до никакво споразумение. Не можем да кажем, че има нещо. Има само дискусии", казва Мешал. "Въпросът е как да решим проблема с Газа. Отоворени сме за всякакви усилия: палестински, арабски, ислямски, регионални и международни... Но това няма да се случи за сметка на единството на Западния бряг и ивицата Газа", добавя той, цитиран от БГНЕС.

Във вторник Палестинската автономия обвини "Хамас", че води тайни преговори с Израел, които може да приключат с разделянето на двете територии. Арабските и турските медии пък съобщиха за обсъждания за постигне на осем или десетгодишно мирно споразумение в замяна на това Израел да вдигне блокадата над Газа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят