Зам.-министър Филип Гунев: Никой от бежанците не иска да остане в България

Никой от бежанците не иска да остане в България. Това пред Нова телевизия заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. "Ситуацията в целия регион е много сложна. И в трите страни правителствата не са стабилни - в Гърция подадоха оставка, в Турция - предсрочни избори, в Македония - извънредна ситуация", заяви Гунев, като допълни, че при тази политическа нестабилност България успява да държи нещата под контрол.

По думите му кризисната ситуация с бежанците няма как да стигне до България, тъй като страната ни не е свободен транзитен коридор.

"Границите ни се охраняват много строго. Има контрол и вътре в страната. Никой от тези хора не иска да остане в България, а транзитното преминаване е много трудно. Ние възпрепятстваме тяхното излизане от България", уточни заместник-министърът.

По думите му през последните 6 месеца властите са задържали близо 15 хиляди души - хванати съответно на влизане и на излизане през границата, както и на територията на самата страна.

В същото време заместник-министърът уточни, че ако бежанец направи опит да влезе у нас през зелена граница, ние по легален път можем да го върнем обратно в Гърция.

"Започваме съвместно предприятие между сухопътни войски и гранична полиция. То ще обхване районите по границата", изтъкна Гунев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини