Хърватия: Трябва да помогнем на Македония и на бежанците

Хърватският министър на външните работи Весна Пусич призова за спешна помощ за Република Македония, която е изправена пред огромна бежанска вълна.

"На Македония и бежанците, които се намират в граничната зона между Гърция и Македония, трябва да се помогне, и Хърватия ще направи това", каза Пусич.

"Ние ще повдигнем този въпрос по време на срещата за Западните Балкани във Виена в четвъртък. На нея ще участват още Словения, Австрия и Германия. Същото ще направим и по време на министерската среща на ЕС в Люксембург" на 4 септември, поясни Пусич, цитирана от БГНЕС.

В същото време най-тиражният сръбски вестник "Блиц" днес излиза на първа страница със следното заглавие: "Докато Сърбия помага на бежанците, другите (Македония, бел.ред.) ги пребиват". В информацията пише, че македонската армия е използвала сълзотворен газ и шок-бомби за да разпръсне имигрантите.

Преди два дни по южната и северната част на Македония бе обявено кризисно положение. Само за 2 месеца от съседна Гърция в страната са пристигнали над 44 000 души. Всички те идват организирано с автобуси до граничния пункт Гевгелия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят