Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Нацепен жилищен блок в Русе ще съди ВиК заради авария

Жилищен блок в Русе ще съди ВиК заради авария на водопровод и нанесените щети. Хората от бл. “Баба Тонка” са притеснени за имотите си, след като стените на апартаментите им се нацепиха, а между два от входовете се появи огромна цепнатина.
Водопроводът е бил скъсан след ремонт на улицата. Близо 12 часа водата е наводнявала мазите на блока, въпреки че цяла нощ аварийните екипи на ВиК са отводнявали помещенията. Хората разказват, че след работата на екипите е останал още половин метър вода, която постепенно се е утаила в основите на блока. В резултат се е получило усукване на сградата, напукани са стените на апартаментите, мазите, гаражите. Таванските стаи на два от входовете буквално са се отделили една от друга, съобщава БГНЕС.

Живущите са изпратили жалба до кмета Пламен Стоилов, който е назначил комисия с участието на различни специалисти. Констатирани са били действително деформации, които, ако не се отстранят по някакъв начин, ще доведат до продължаващо напукване на блока и потъването му. От общината нямат законово право да обследват сградата, тъй като тя не е общинска, а от ВиК са категорични, че проблемите са много отдавна и се дължат на компрометирани тротоарни плочи и липса на отводнителни тръби, поради което водата отива директно в основите на блока.

Вариантът е да се използват възможностите на Националната програма за енергийна ефективност, в която блокът е включен. Чрез програмата той може да бъде техническо обследван и да се укрепи с основен ремонт по програмата за саниране.

Въпреки това хората не са доволни и са решени да си търсят правата в съда, като ще подадат колективен иск срещу ВиК за нанесените щети.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете