40 души са в приют след събарянето на незаконните постройки във варненския квартал "Максуда"

40 души са настанени в приюта на СУПЦ “Анастасия Д-р Железкова” във Варна след събарянето на незаконните постройки в “Максуда”. Това съобщи пред „Фокус” д-р Лидия Маринова, заместник-кмет по здравеопазването в Община Варна.

19 възрастни и 21 деца са настанените лица. Семействата са настанени без да бъдат разделяни деца от своите родители. Доколкото условията позволяват, са създадени най-необходимите условия за пребиваване. От месеци социалните служби във Варна редовно са посещавали ромското гето в „Максуда“ и са поддържали контакт с хората, чиито къщи са били в списъка за събаряне при акцията вчера. Много от хората, които са живеели в разрушените вече постройки в „Максуда” и на които е предложено настаняване са отказали. Тези лица са подписали съответните декларации за отказ от настаняване, предоставени от Агенцията за социално подпомагане.

Д-р Лидия Маринова бе категорична, че спекулациите в случая са неприемливи, като подчерта, че настаняване е предложено на всички, но са приели едва 40 души. Някои от лицата, които са отказали настаняване са отишли при роднини.

Маринова разясни, че Община Варна няма ангажимент към хората от разрушените постройки в „Максуда”, защото те нямат дори варненска регистрация. "Въпреки всичко е направено максималното, за да не остане без покрив нито един човек", посочи тя.

Предвид очакваното разрушаване на още незаконни постройки в „Максуда”, при необходимост общината има готовност да осигури настаняване на още 40 души в общински бази. Обмисля се използването и на допълнителни бази и няма да бъдат оставени хора на улицата.

Д-р Лидия Маринова коментира, че преди два месеца, в близост до квартал „Максуда”, на ул. „Капитан Райчо” е открит Общностен център, който работи с малцинствените групи от района. На терен, с хората от „Максуда” работят социални работници и социални медиатори. Работата на социалните служби от Общностния център е насочена към консултиране и подпомагане на малцинствата. Работата на социалните медиатори ще продължи с хората, които са настанени в СУПЦ “Анастасия Д-р Железкова” във Варна, с оглед тяхното бъдещо устройване по родните места или в града Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони