Екоминистерството предупреждава: Речните нива ще се повишават

Речните нива ще се повишават, съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) обявява за днес жълт код за дъжд в дванадесет области: Монтана, Враца, Смолян, Пловдив, Пазарджик, София област, София, Перник, Кюстендил и Благоевград. През нощта срещу събота и в съботния ден се очакват значителни валежи (20-40 л/кв.м).През това денонощие отново ще има валежи. В западната половина от страната значителни от 20 до 40 л/кв.м в останалата част до 10 л/кв.м. Преди обяд на отделни места в неделя все още ще превалява, но с тенденция постепенно валежите да спрат. Количествата ще са незначителни, под 5 л/кв.м.
През изминалото денонощие (от 8.00 часа на 20.08. до 8.00 часа на 21.08) са регистрирани повишения на речните нива на наблюдаваните реки в страната. Водните им количества, в по-голямата част от страната, са около праговете за средни води. Водните количества във водосборите на реките Янтра, Русенски Лом (Дунавски басейн), в долното течение на реките Провадийска, Камчия и Ропотамо (Черноморски басейн), долното течение на р. Сазлийка (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.Водните количества на реките във водосборите на р. Огоста, р. Искър, в горното течение на реките Вит, (Дунавски басейн), Камчия (Черноморски басейн), Струма и Места (Западнобеломорски басейн) са около праговете за ниски води.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: водните нива са се изменяли от -20 см до +70 см. По- значителни повишения на водните нива са регистрирани на р. Искър при Нови Искър с + 70 см, р. Осъм при Троян с +41 см, р. Янтра при Велико Търново +70см.
Черноморски басейн: водните нива са се покачвали с до +14 см.
Източнобеломорски басейн: водните нива на р. Марица са се изменяли от -14 см до +44 см. По значителни повишения на водните нива са регистрирани на р. Марица при Белово - с +44 см. и на р. Сазлийка при Гълъбово - с +31 см. Водните нива на р. Тунджа са се покачвали с до +20 см, на р. Арда са се изменяли от -4 см до +14 см, на р. Бяла са се покачвали с до +8 см.
Западнобеломорски басейн: регистрирани са покачвания на водните нива до +8 см.
На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:
Дунавски басейн – днес и утре водните нива на реките ще се повишават. Днес повишения ще има във водосборите на р. Янтра, р. Русенски Лом и Добруджанските реки. На 23 и 24 август ще има повишения на речните нива на реките в горното течение на р. Огоста и в целия водосбор на р. Искър. Според моделираните водни количества за р. Искър прогнозираните водни количества на 22, 23 и 24 август. ще са около и над средната многогодишна стойност. На 23 и 24 август се очаква по-значително повишение на водното ниво в целия водосбор. Значителни ще бъдат повишенията на водните количества във водосборите на реките над яз. Панчарево, на р. Владайска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър и р. Златна Панега. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 22, 23 и 24 август. ще бъдат над средномногогодишната стойност. По - значителни повишения ще има днес в целия водосбор. Водните количества ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом водното количество в долното течение на реката на 22, 23, 24, и 25 август ще бъде около и над средномногогодишната стойност. Водното количество ще бъде под прага за внимание. Днес са възможни значителни повишения на нивата в целия водосбор.
Черноморски басейн – днес и утре ще има повишения на нивата на реките в горното и средното течение на р. Камчия и на южночерноморските реки.
Източнобеломорски басейн – от днес и утре водните нива ще се повишават. Днес се очакват по-значителни повишения на водните нива в средното и долното течение на р. Марица и притоците и в тези участъци на основната река, както и в целия водосбор на р. Тунджа. На 23 и 24 август ще има повишения на речните нива на реките в горното и средното течение на р. Марица. Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира, че водното ниво за р. Марица при гр. Пловдив на 23 август ще бъде над жълтия праг за предупреждение. Водните нива в останалата част на басейните на р. Марица и р. Тунджа ще са под праговете за предупреждение. Днес и утре се очакват повишения на водните нива в горното течение на р. Арда - до яз. Кърджали. Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира, че водните количества на р. Черна река в района на гр. Смолян в сутрешните часове на 22 август. ще бъдат над жълтия праг за внимание. При останалите прогнозирани речни участъци в басейна на р. Арда водните количества ще са под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн – днес и утре се очакват повишения на водните нива в долното течение на р. Струма и в средното и долното течение на р. Места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини