Сградата на Помощното училище в Пловдив е неизползваема след пожара (снимки)

Пожар изпепели тази сутрин над 400 кв. м от покривната конструкция на сградата на помощно училище "Стефан Караджа" в кв. Южен на Пловдив, предаде БГНЕС.

Нанесени са големи материални щети и на помещенията на триетажната постройка. Сигналът за огъня е постъпил в 6.30 тази сутрин, на място са се отзовали седем екипа на пожарната. В момента пожарникарите продължават 24 часово дежурство, свързано с отводняване на редица сгради след бурята в петък. Пожарът, според тях, може би е тръгнал от ремонтни работи по парната инсталация на сградата, вероятно искра оттам е прехвърлила и огънят дълго време е тлял, преди да превземе сградата и да стигне до покрива. Покривът е на практика напълно унищожен.

Няма стая- независимо дали учебна, или кабинет, в която да няма щети. Сградата е на 60 години и е необходим твърде сериозен ремонт, за да бъде използвана пак. Риск по време на пожара са представлявали няколко заредени кислородни бутилки на сцената на бедствието, отделно газифицирането на района е причина улица "Димитър Талев" да бъде отцепена часове наред.

130 деца с лека, средна и тежка умствена изостаналост учат в помощното училище. Те биват водени тук от родители и настойници, някои живеят в Центрове за настаняване от семеен тип. На мястото на пожара беше Иванка Киркова, директор на Регионалния инспекторат на образованието, както и експертът към РИО за помощните училища, имаше и учители от пострадалото училище. То има още една сграда, по-голяма и ремонтирана, където има пансион и учебни стаи. Най- вероятно децата ще бъдат пребазирани там по нова учебна програма. Друг вариант е близко общинско училище, а най- близкото учебно заведение от същия характер е в Асеновград, където също може да бъдат пратени деца с осигурен транспорт. По мнението на Киркова, която проведе разговор и със зам.-министър на образованието, учебната година и тук ще започне нормално на 15 септември. В последните месеци това е най- големият пожар в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони