Компютърна игра за хамелеони тества зрението им

Освен с променящата окраската си кожа, хамелеоните са прочути и с необикновените си очи, пише CNET. Горният и долният клепачи са свързани, така че животното гледа през малка дупка между тях. За сметка на това цялата структура може да се движи, осигурявайки 360-градусово зрение. Нещо повече, всяко око се движи самостоятелно, което означава, че хамелеонът може да гледа две неща едновременно. Оказва се обаче, че очите на хамелеона не са напълно независими едно от друго и все пак лявото око знае какво прави дясното. Научен екип е установил това чрез компютърна игра, разработена специално за хамелеони, предаде Агенция "Фокус".

Ехуд Ривлин, преподавател по компютърни науки в израелския Технологичен институт Технион, и Гади Катзир, преподавател по биология в Университета на Хайфа, Израел, са разработили програма, която раздразва животните, но в същото време тества дали въртящите се очи могат да функционират едновременно. Изследването е публикувано в Journal of Experimental Biology.

По време на играта на хамелеоните е показвано виртуално насекомо, което се движи на екрана. Учените са установили, че най-напред хамелеоните фокусират насекомото с едното си око, докато другото продължава да гледа в различна посока, но когато решат, фокусират двете си очи върху насекомото за части от секундата, преди да изстрелят лепкавия си език.

При следващата фаза на експеримента на хамелеоните са показани две насекоми, движещи се в различни посоки на екрана. Първоначално животните били объркани, но след това избирали едно от насекомите, фокусирали и двете си очи върху него и го изяждали. „Имаше няколко секунди на несигурност, когато хамелеоните решаваха коя мишена да изберат“, казва Ривлин. По думите му, ако очите наистина бяха независими, нямаше едното око да стои неподвижно и другото да мести, за да се фокусират заедно.

Резултатите от изследването предполагат, че двете очи участват в нещо като „разговор“, за да се фокусират заедно върху определена мишена. Това означава, че хамелеонът има стереоскопско, а не монокулярно възприятие за дълбочина, както се смяташе досега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии