Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Особености на българския плаж

 Ешерихия коли, мъртва крава или прескъпа сянка – въпрос на късмет

Чакаш почивката на море като месия. Моментът настъпва и опъваш палатка или самият ти се опъваш в удобното легло на бунгало в култов къмпинг с прекрасен плаж. Ставаш сутринта и се разхождаш край вълните. И що да видиш – труп на крава на пясъка, яко разложен при това.

Първа особеност на родното крайбрежие. Надали другаде може да се види море да изхвърля умрели животни, но не делфини и медузи, а месодайни телета и крави, които нито пият морска вода, нито пасат водорасли.
Бог да го прости Стоян Сербеза – кмета на рибарското селище Ченгене скеле, разправяше, че веднъж виждал от морето да излизат живи телета, друг път вълните изхвърлили ябълки. Товарите и в двата случая изпаднали от кораби на бургаското пристанище.
Случаят с умрялата крава на къмпинг “Градина” отпреди броени дни обаче е по-различен и не е забавен. В Бургас веднага се разнесе опасното предположение да не би да е с антракс? Така и не може да се разбере, защото кравата е престояла повече от пет дни във водата, казаха от Агенцията по храните, но успокоиха духовете, че зараза не може да има. И още на следващия ден – нова бомба. Затвориха плажа на Лозенец заради ешерихия коли. Пречиствателната станция на курорта била с малък капацитет, много туристи пипнали стомашно-чревни разстройства. А и се оказало, че екскрементите се изливали в морето цели 20 дни преди да го затворят – екоинспекторите засекли още в края на юли, че пречиствателната станция прелива. Туристите бягат от курорта, проплакаха хотелиери. Следващата година не е чудно, ако предпочетат не нас, а южните съседки, продължават да се тюхкат. И са прави. Защото курортите ни на юг разчитат основно на родни туристи.
И ако случаят с мъртвата крава можем да отдадем на случайността, то старата пречиствателна станция си е изцяло на сметката на местната и държавната власт. На сметката на концесионерите пък са таксите за чадъри и шезлонги, които режат глави. В началото на сезона нощувка по морето бе по-евтина от таксата за чадър и шезлонг на плажа. А имаше призиви за безплатни сенки, които да доведат талази туристи, за да компенсират отлива на руснаците. Друг път. Точно обратното – на един от плажовете даже задължително трябваше да си платиш два шезлонга, дори да си сам – вървели в комплект. И сигурно не е единствен.
Чистотата е най-важният фактор, който води туристи на плажовете – това го знаят и хотелиери, и туроператори, и концесионери. Следващите са редът и спокойствието, с които също не можем да се изпъчим като комшиите по на юг. Защото стигаме до опасната особеност, при която на плажа падат хеликоптери. Съвсем не на майтап в Приморско, в най-оживената неделя на юли, по време на джет състезание в морето до централния плаж падна хеликоптер с трима души на борда. Летял ниско над водата, най-вероятно за да наблюдава състезанието, но пилотът изгубил контрол и летателната машина потънала. “Всички са добре, няма пострадали”, каза градоначалникът Георги Лапчев, който лично ръководеше акцията по спасяването. “Започнахме да пляскаме, щом го видяхме, помислихме, че е атракция”, коментира човек от плажа. Добре, че атракцията не им се е изсипала върху главата.
И ако тази особеност пак е от графата „случайни“, ноу-хауто на спасителите от Бургас е от чист недоимък. Заради липсата на радиоуредба те си измислили нова сигнализация за изгубени малчугани. А такива не е като да няма – от началото на сезона до момента случаите са поне 100. Затова морските вълци били принудени да действат по свой метод. Сигнализацията е проста, но ефективна: Спасителят качва малчугана на раменете си, кротко се разхожда по плажа и чака родител да го разпознае.
Отношението на таксиджиите към плажуващите е следващата родна особеност. Просто отказват да ги качват. Причината – сядали мокри и песъчливи в колите им и ги цапали. Каква била ползата да въртят волага за по 3-4 лв. до комплексите и след това на автомивката да дават 12 лева, за да почистят автомобилите? “Не можем да хващаме за задниците туристите и да проверяваме дали са мокри, преди да седнат в автомобилите”, въздъхва таксиджия. Само не е ясно какво правят тогава покрай плажа. Едва ли чакат някоя госпожица на токчета да слезе от балдахина директно при тях. По-вероятно е да се надяват на разсеян чужденец, когото да одрънкат с курса за няколко автомивки напред.
Като стана дума за измамите като една от особеностите на българското море, няма как да пропуснем безплатния санаториум на открито – Поморийското езеро. И нашенци, и чужденци идват да се топят и мажат първо с кал, после с луга или обратното, а след това да се бухнат в морето и да излязат заредени със сили и енергия. Знаят те – лечебните кал и луга помагат за ревматични болежки, и затова тук се срещат хора от всяка възраст. Завързват се връзки за цял живот. Освен това не дават пари – и езерото, и морето са напълно безплатни.
Безплатни, ама ако знаеш. Ако идваш за десета година например. А ако си за първи път, при това чужденец, а още повече самотна рускиня, като нищо ще паднеш в ръчичките на ромите “лечители”, които продават кофички с кал по 5 лева едната и любезно предлагат да те намажат с вълшебните си пръсти. И въпреки че преди година мощен руснак здраво наби един от “чудодейците”, това не ги отказа от занаята.
В усилията си да решат част от изброените особености на Българското Черноморие хотелиери предлагат концесиите на плажовете да преминат към Министерството на туризма. Топката е в министерството, категорични са мнозина. Смятат, че ивиците трябва да се почистват и управляват от общините и от собствениците на хотели. Плажната ивица е държавна собственост и трябва да е достъпна безплатно за всички, разсъждават те. Ако това стане, чадърите и шезлонгите също трябва да са без пари. Така било в Гърция и Хърватия. Но докато така стане и у нас, родните особености ще продължават да ни карат да мечтаем за други плажове и морета. Без мръсотия, стомашно-чревни проблеми и други неприятни изненади.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете