Омагьосаният спринт - Болт срещу Гатлин, Добрия срещу Лошия и Ямайка срещу САЩ

Местното време е 21,15 ч, а българското - 16,15 ч.

Датата е 23 август 2015 г., неделя.

Мястото - Олимпийският стадион „Гнездото” в Пекин.

Събитието - най-голямото шоу на Световното първенство по лека атлетика. Финалът на 100 метра при мъжете!

Десетте секунди спират дъха на целия спортен свят. Защото излъчват носителя на най-престижния златен медал в Царицата на спортовете. Царят на спринта просто е и крал на спорта.

В събота вечерта в Пекин в сериите се разтъпкаха най-големите претенденти и съперници. Трима от тях вече са световни шампиони (виж таблицата) - Юсейн Болт (два пъти) и американците Джъстин Гатлин и Тайсън Гай (по веднъж). В сериите стартира и 39-годишният Ким Колинс (Сейнт Кидс и Невис) - първенец на планетата от Париж 2003, но тук резонно си остана само с участието.

Общото между Гатлин и Гай е, че и двамата са хващани с допинг за разлика от най-бързия - Болт. И двамата неистово искат да свалят Светкавицата от трона и този сезон поне досега го правят.

33-годишният Гатлин води през лятото с 9,74 сек пред друг ветеран - Асафа Пауъл (Ямайка) с 9,81, и третия американец в Пекин - Трейвън Бромел с 9,84. Болт и Гай разделят 6-7-о място в ранглистата за сезона с по 9,87 сек, но никой не знае какво точно може световният рекордьор в момента след уж прекараната контузия, в която много анализатори се усъмниха, че съществува. Първото истинско премерване на силите между титаните на спринта ще е на полуфиналите, които започват в 19,10 ч местно време (14,10 българско).

На практика сблъсъкът е на две равнища. Болт срещу Гатлин и Гай. Или Добрият срещу Лошите, каквито коментари се промъкват тук и там. Защото най-бързият човек в света е чист като сълза за допинг ченгетата, а американците бяха наказани. Генералното противопоставяне отново ще е Ямайка срещу САЩ. Защото янките не са печелили емблематичната световна титла на 100 м вече 8 години, като до този момент го бяха правили цели осем пъти от 11 шампионата на планетата дотогава. После настъпи времето на Ямайка с двете титли и сензационния триумф на Неста Картър в Дегу, където Болт бе дисквалифициран заради фалстарт на финала.

Всъщност, ако триумфира в Пекин, Светкавицата само ще се изравни с трикратните световни шампиони Морис Грийн и Карл Люис. Втората титла на Крал Карл дойде постфактум, след като в Рим 1987 Бен Джонсън разтърси света с феноменалните 9,83 секунди. Но по-късно бе уловен с анаболи и златото отиде в Люис. На канадеца бяха отнети всички медали и рекорди, а към момента в официалната страница на ИААФ срещу името му като най-добър резултат на 100 м стои скромното 10,14 сек, постигнати в серията на световното в Рим. Странно как според шефовете на световната атлетика Джонсън е бил допингиран на финала, а ден по-рано - не. След като анаболите се вземат в процеса на подготовката, а не в навечерието на стартовете...

Сега Гатлин мечтае да повтори световната си титла точно десетилетие след като бе най-бърз в Хелзинки 2005 г. А Гай пък желае най-после да излезе от сянката на Болт, след като с уникалните 9,69 сек е втори във вечната ранглиста, без да е поставял световен рекорд в дисциплината и има само една титла на планетата.

Четирима от първите пет във вечната класация към момента на 100 метра ще стартират в полуфиналите в Пекин и имат всички шансове да се съберат във финала. Там със сигурност ще стане бягане за историята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт