Габриела Петрова влезе с първи резултат във финала

абриела Петрова потвърди, че е сред най-добрите в света в момента в сектора за троен скок, като влезе във финала на световното с най-добър резултат в квалификациите. Тя записа 14,09 м в първия си скок и 14,11 във втория. Тези резултати я нареждаха сред 12-те финалистки, но са под квалификационната норма от 14,25 м. Затова Петрова се подсигури с брилянтен трети опит - 14,44 м. Това се оказа резултат №1 в квалификациите - с 2 см повече от олимпийската и световна шампионка Катрин Ибаргуен (Колумбия). Шеста остана рускинята Екатерина Конева с 14,12 м, която води в световната ранглиста за лятото с 15,04 м. В нея втора е Ибаргуен с 14,88, а Петрова е №3 с 14,64 м. Това е и голямата тройка за финала в понеделник от 14,30 ч наше време.

„За първи път скачам на тази писта, затова ми трябваха три опита да уточня разбега - каза Петрова. - Чувствам се във форма, надявам се във финала да постигна по-добър резултат. В първите два опита допуснах грешки и бяха необходими корекции. Сравнително спокойна бях в квалификацията. Защото с оглед моментното ми състояние би трябвало без проблем да скоча нормата от 14,25 м.”

Разочарование поднесе Митко Ценов на 3000 м с препятствия. Държавният рекордьор бе в първата от трите серии и се увлече по бавното темпо на фаворитите. В последните две обиколки, вместо да демонстрира марковия си финален спринт, той изостана и завърши последен с 9:02,72 мин - близо 40 сек над личния си рекорд. „Разчитах някой да тръгне напред и да се залепя за него, а накрая нямах сили”, каза Цонев.

Ивет и Ина срещу 53 спринтьорки

Ивет Лалова и Инна Евтимова излизат срещу 53 спринтьорки от цял свят в най-атрактивната дисциплина от женската програма на 15-ия шампионат на планетата в Пекин. Сериите на 100 м на Олимпийския стадион „Гнездото” са от 12 ч местно време в неделя (7 ч сутринта българско).

Инна Евтимова открива бяганията със старт още в първа серия. До нея ще е една от най-бързите през сезона - американката Тори Боуи е №4 за лятото в света с впечатляващите 10,81 сек. В серията е и неостаряващата Вероника Кембъл-Браун (Ямайка), която е №17 за сезона с 10,99. Най-доброто време на Евтимова това лято е 11,34 сек.

Ивет Лалова-Колио стартира в трета серия, където фаворитка е Мюриел Ауре (Бряг на слоновата кост) - с 10,81 сек тя разделя четвъртото място в сезонната ранглиста с Боуи. Лалова има 11,11 сек през годината - второ време от спирнтьорките в серията.

55 атлетки в дисциплината са разпределени в 7 серии. За трите полуфинала ще се класират първите три от всяка серия, заедно с притежателите на трите най-бързи времена от І кръг.

Преди спринтьорките е квалификацията на тласкане на гюлле при мъжете. Георги Иванов е във втора група, общо 31 атлети са заявени в дисциплината. С 20,58 м това лято Георги е с постижение №26 от участниците. Този сезон е значително по-слаб за него от последните два. Преди две години на световното Москва 2013 Иванов зае осмо място във финала. Личният му рекорд е 21,09 м.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт