Дупка в контрола на уредите по бензиноколонките

Манипулират електронно данни към данъчните

Бензин А 95 и дизелът поевтиняха с 2 стотинки за литър

Цената на суровия петрол падна под 40 долара за барел

Нито едно държавно ведомство не контролира инсталираните от 3 години насам уреди по бензиноколонките, които изпращат онлайн данни към приходната агенция за продадените литри гориво. Тази дупка в контрола изскочи по време на акцията за препломбирането на бензиноколонките.

“Има един проблем, който нормативно не е под контрола на Българския институт по метрология и Държавната агенция. Той е т. нар. “хакване” на сървъра, т.е. командването на данните по компютърен път от сървъра в бензиностанцията. Това е нещо, което ние по закон не проверяваме, но сме установили, че има там манипулации, които респективно ощетяват потребителите”, заяви икономическият министър Божидар Лукарски.

От министерството уточниха, че по дистанционен път са манипулирани уредите на бензиноколонките, които отчитат горивата. От НАП отказаха коментар пред “Труд”.

Експерти обаче посочиха, че преди да се инсталират, въпросните уреди трябва да са проверени от Българския институт по метрология. От института контрираха, че европейските регламенти позволяват, когато производителят даде международна гаранция, че уредът мери вярно, българските власти само да заверят тази оценка. Такъв бил случаят и с устройствата за бензиностанциите.

Държавната агенция по метрологичен надзор предлага да се задължат собствениците на бензиностанции да засичат броячите на колонките в дневник и с изненадващи проверки агенцията да сверява данните от дневника с уредите и с изпратените към НАП данни.

От вчера у нас бензин А 95 и дизелът поевтиняха с 2 ст. за литър. За пръв път от март 2009 г. цената на суровия петрол се срина под 40 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Прогнозите са, че ще продължи да пада и може да стигне 32 долара.

##########

Нарушения

Само 84 от 9726 пломби са манипулирани

Едва 84 уреда от 9726 проверени разходомери по бензиностанциите към 16 ч. вчера или под 1% са с констатирани отклонения над допустимите норми между отчитаното и реално зареденото гориво. Това съобщи Министерството на икономиката вчера. Неизправните уреди са маркирани със знак “Х”.

Смяната на пломбите на измервателните уреди започна от сряда по разпореждане на премиера Бойко Борисов и трябва да обхване общо 11 000 уреда. Крайният срок, даден от Борисов, изтече вчера. От ведомството посочиха, че ще спазят срока.

Проверките се правят от Българския институт по метрология.


##########

Закана

Премиерът:

Ще има наказани

Премиерът Бойко Борисов се закани, че покрай проверките на горивата ще има “наказани”. “Имайте предвид, че по същия начин както манипулират километражите на колите, по същия начин новите бензиноколонки могат да се манипулират.

Ако сега го кажа пред вас, че сме го засекли това, ще следват куп въпроси, но когато ДАНС и прокуратурата го внесат в съда, ще стане ясно какви са ги вършили и там. Да не говорим, че има рафинерии, които не са внесли един кораб със суров петрол”, каза Борисов. И заяви, че до две седмици ще има резултат.

Има нещо нередно на пазара на горива, коментира и вицепремиерът Томислав Дончев. Комисията за защита на конкуренцията трябва по-бързо да установи защо цените на горивата са високи, въпреки че цените на петрола на международните пазари намаляват, добави той.

На базата на детайлен анализ КЗК трябва по-скоро да установи дали нередностите са “заради картел или заради нещо друго”, каза Дончев и припомни, че през 2011 г. е правена подобна проверка, но е установено, че няма картел. t

##########

Във фейсбук

Протест на 1 септември

Протест срещу високите цени на горивата организират за 1 септември в София, Варна и Бургас потребители на социалната мрежа. До момента 1900 човека са заявили, че ще присъстват. Началният час на недоволството в София е 18 часа.

“Не сме доволни от цената на горивата”, “Не сме доволни от качеството на горивата”, “Не сме доволни от борбата с монополи. Тя е неефективна”, са част от мотивите за протеста, посочени във фейсбук страницата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес