Борш и мъгла на връх Шипка

Зам. -председателят на парламента Димитър Главчев отсрами вчера политиците на връх Шипка, където се проведоха тържествата по случай 138 г. от епичните боеве за прохода по време на Руско-турската освободителна война. Дойдоха още няколко депутати и областни управители, но първите мъже в държавата предпочетоха да изпратят венци. Въпреки ужасното време - мъгла, дъжд и студ, на върха дойдоха стотици българи от двете страни на Балкана. Сред тях бяха 10-месечното бебе Матей от София и 11-годишната Никол Георгиева, която е родена в САЩ, но живее в Англия.

От върха Димитър Главчев призова политиците по-често да се качват на Шипка и призна, че тук се чувства “особено”. Той награди част от победителите в традиционното състезание по скоростно изкачване на 890-те стъпала към Паметника на свободата на Шипка. В него участваха около 150 ученици от цялата страна.

280 активисти на дружество “Традиция” направиха възстановка на боевете, като всеки получи по 30 халосни патрона за “сражението”.

За първи път на Шипка бе сготвен и борш по стара руска рецепта. Готвачката Леонора Микова от Етрополе, която отдели 2 часа за 100-те литра борш, каза, че в него има червено цвекло, моркови, лук, картофи, подправки и свинско месо.

Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва за падналите за свободата на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини