Обявиха Антон Дончев за Апостол на българщината

Писателят Антон Дончев бе обявен за Апостол на българщината при откриването на тазгодишния международен Фестивал на фолклорната носия, който от 2008-а ежегодно се провежда през август в Жеравна. Както всички гости на форума, авторът на романа „Време разделно” бе облечен с народна носия, носеше калпак и ямурлук, тъй като вечерта беше доста студена.

„Нямаш представа какво си направил за мен, когато бях малък. Твоите книги ме направиха това, което съм сега като човек и хореограф, като личност и творец”, обърна се към Антон Дончев създателят на ансамбъл „Българе” и главен „виновник” за фестивала Христо Димитров. Публиката аплодира писателя, който се обърна към всички, насядали на поляната около голямата сцена в местността Добромерица, с думите: „Световната култура е хор, съставен от много гласове. Длъжни сме да опазим българщината, националната ни култура, която прави този хор по-богат и по-красив.”

По-късно на въпрос на „Труд” как приема подобно звание, Дончев се усмихна: „С търпение. Не мога да забраня на хората да го правят.” Писателят е вторият известен българин, който получава почетното звание. Апостол на българщината се присъжда от миналата година след учредяването му на т.нар. Войводска среща - първият, удостоен с него е директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Създателят на „Българе” и на фестивала също бе изненадан с титла - Христо Димитров бе обявен за почетен гражданин на Община Котел. „Единственият начин, по който мога да благодаря, е този”, каза хореографът и коленичи на сцената. Откриването продължи с прекрасни изпълнения на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик”, след което започна народно веселие за хилядите гости от страната и чужбина на фестивала. Сред тях бе министърът на земеделието Десислава Танева, облечена с автентична носия от Сливенско, носена от нейната баба. Тук бяха и депутатите Цветан Цветанов (ГЕРБ), който е патрон на фестивала, и Валери Симеонов от Патриотичния фронт - разбира се, облечени в носии.

Вчера министър Танева стана кръстница на малките Христо, Румяна и Петромила. Родителите им бяха избрали децата да приемат Христовата вяра със стар български ритуал, извършен от отец Борис по време на фестивала в Жеравна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини