Убити от мълния коне вмирисват Рила

Труповете на 26 коня, убити преди десетина дни от мълния под връх Малък Полич в Рила, се разлагат и вмирисват този дял на планината сигнализират туристи и еколози.

Животните, поразени от светкавицата на около 2000 м надморска височина, били пуснати на воля да пасат. По трасето рядко минавали туристи, но една група ги забелязала през горещите дни миналата седмица. Те първоначално сигнализирали в община Рила, оказа се обаче, че попадат на територията на община Дупница. Преминаващите в района планинари, както и живеещите по села в подножието на Рила се опасяват при дъждовете конските трупове да не заразят водоизточници или планински потоци.

След писмо на ветеринарни служби в Кюстендил от Национален парк “Рила” обявяват, че ще приберат труповете и те ще бъдат загробени, както е по Наредба No 22 от 2006 г. за действие в такива случаи. Високият 2300 м Малък Полич е една от атракциите на Рила – върхът се вижда и от Дупница, и от Благоевград, и от Кюстендил, каза вчера природозащитникът Севделин Атанасов (59 г.).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.