На 24 май 2018 да почерпят

Пътувай и чети с ретро трамвая на 24 май

Алпинистът Атанас Скатов след завръщането си от Хималаите: Налудничаво е, но смъртта там е нещо естествено

Италианският президент Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на правителство на Джузепе Конте

Вдигат пенсиите с 3,8% от юли (обзор) Минималната за осигурителен стаж и възраст става 207,60 лв.

Юлия Скрипал в първо изявление след изписването си от болницата: Събудих се с новината, че с баща ми сме били отровени

Ръст на сделките с имоти в курортите Банско и Слънчев бряг са първенци

Проф. Христо Пимпирев: Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там

Полицаят заплашвал военния преди смъртта си (обзор) Съдът остави Ангел Желязков в ареста

Иванчева изпързаля правосъдието

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Повишенията на речните нива ще продължат и днес

Повишенията на речните нива ще продължат и днес, съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Данните на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМ-БАН) предвиждат дъжд днес само в североизточните райони на страната и след пладне в планините. Преваляванията ще са краткотрайни с количества до 5-10 л/кв.м. В понеделник и вторник валежи няма да има. През изминалото денонощие (от 8 ч. на 21.08. до 8 ч.на 22.08.) са регистрирани повишения на речните нива на наблюдаваните реки в страната. Водните количества на по-голямата част от тях са около праговете за средни води. Водите във водосборите на реките. Янтра и Русенски Лом (Дунавски басейн), в долното течение на реките. Провадийска, Камчия, Ропотамо (Черноморски басейн) и Сазлийка (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води. Водните количества във водосборите на реките Огоста, Искър, горното течение на реките Вит, (Дунавски басейн), Камчия (Черноморски басейн), Струма и Места (Западнобеломорски басейн) са около праговете за ниски води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: водните нива са се изменяли от -34 см до +41 см. По значителни повишения са регистрирани за р. Осъм при с. Изгрев с +30 см, р. Янтра при Каранци +41см и р. Русенски Лом при с. Божичен с +30 см.

Черноморски басейн: водните нива са се покачвали с до +6 см;

Източнобеломорски басейн: водните нива на р. Марица са се изменяли от -10 см до +20 см. По значителни повишения са регистрирани на р. Марица при Пазарджик с +20 см. и на р. Чепеларска при Бачково с +19 см.

Водните нива на р. Тунджа са се покачвали с до +2 см;

Водните нива на р. Арда са се изменяли от -8 см до +6 см;

Западнобеломорски басейн: регистрирани са покачвания на водните нива до +22 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн – днес водните нива на реките ще се повишават. Повишения ще има в целия водосбор на реките. Лом, Огоста, Искър и в горните и средни течения на реките. Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реки. От утре се очаква водните нива на реките да се понижават. Според моделираните водни количества за р. Искър, прогнозираните нива за 24 и 25 август са около и над средната многогодишна стойност. На 24 август се очаква по-значително повишение на водното ниво в целия водосбор. Значителни ще бъдат повишенията на реките: над яз. Панчарево, Владайска, Батулийска, Искрецка, Малък Искър и Златна Панега. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра, прогнозираните водни количества за 24 и 25. август ще са над средномногогодишната стойност. По – значителни повишения ще има днес в горното течение на водосбора. Водните количества ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом: на 23, 24, и 25 август нивото ще бъде около и над средномногогодишната стойност и под прага за внимание.

Черноморски басейн – днес и утре ще има повишения на нивата на реките в горното и средното течение на р. Камчия и на южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн –днес водните нива ще се повишават. Очакват се по-значителни повишения в средното и горното течение на р. Марица и притоците в тези участъци на основната река. Ще има по-значителни повишения на водните нива в горното течение на р. Тунджа. Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира,че водните нива в басейните им ще са под праговете за предупреждение.Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира,че водните количества на р. Черна река в района на гр. Смолян в сутрешните часове на 22 август ще бъдат над жълтия праг- внимание. При останалите прогнозирани речни участъци в басейна на река Арда водните количества ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн – днес се очакват повишения на водните нива в долното течение на р. Струма и в средното и долното течение на р. Места

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.