Будни боляри искат да издигнат паметник на цар Ивайло, закрит мост над Янтра и да позлатят кубетата на Патриаршията в Търново Трите проекта ще струват общо около 12 млн. лева

Трусът събори комин в Садово, заподозряха го за ВиК авария

Изправят пред Темида син, пребил майка си Мъжът нарушил заповед за защита срещу домашно насилие

Съдят ученик за търговия с наркотици Съученик издал деветокласника наркопласьор

Президентът Румен Радев назначи проф. Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА

Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани

Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора мъжа, който уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище Решението ще бъде обжалвано

Жена се оплака, че е отвлечена и изнасилена Лекари не откриха следи от насилие

Корея похарчи над 220 000 долара за тридневната визита на сестрата на Ким Чен-ун

Малките старозагорски математици спечелиха 11 медала в Тайланд

ВСС купува два апартамента

Ангела Меркел осъди смъртта на цивилни граждани в Сирия

Закъсал ТИР затвори пътя Варна-Добрич

Учени откриха ген, който предизвиква непоносимост към алкохола

Европари за крави тръгват през октомври

За породисти говеда ще се плащат до 561 лв., а за биволи – над 800 лв.

До края на октомври ще стартира плащането на европари за отглеждани животни по схемата за обвързана подкрепа, съобщи пред “Труд” земеделският министър Десислава Танева. През декември ще последват и субсидиите от българската хазна. Досега парите за животни идваха само от бюджета.

Еднократната помощ за крави под селекционен контрол от ЕК ще е 368 лв. за животно, към тях ще се добавят още по 196 лв. за животно от бюджета и така общата помощ става 561 лв. за крава. За биволите общата помощ ще мине 800 лв. за животно. Изплащането на парите ще започне по-рано, защото българското животновъдство е един от секторите най-сериозно пострадал от руското ембарго.

Все още точните стойности на помощта за европейските пари се пресмятат, защото в момента текат проверки във фермите, за да се види дали обявените на документи овце, кози, крави и биволи действително са в оборите.

За първи път европари по схемата за обвързана подкрепа ще трябва да получат и производителите на плодове и зеленчуци. Десислава Танева уточни, че тази помощ ще достигне до бранша след Нова година, защото трябва да се направят теренни проверки на плодните градини.

За плодове европарите са 166,20 лв. за декар, а заедно с евросубсидиите за обработване на земята и бонус парите за ферми до 300 дка ще надминат 200 лв. за декар. За зеленчуци европарите ще са 207 лв. на декар, а за оранжерии – 881 лв. на декар. Парите ще се плащат само след доказана реколта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете