Експерт: Бежанската криза може да стане хуманитарна

На този етап държавата ни се справя много успешно с бежанския проблем. Друг е въпросът, че на фона на това, което се случва в момента в съседните балкански страни Македония, Гърция, Сърбия, а и в други европейски държави като брой на хората, които ежедневно щурмуват границите в търсене на подкрепа, при нас ситуацията е сравнително овладяна. Но съм убедена, че ако не се намери някакво политическо решение, особено в региона на Близкия Изток, бежанската криза ще се превърне в хуманитарна за цяла Европа, не само за България. Това каза пред БГНЕС Василка Каменова, заместник-генерален директор на Български червен кръст.

Българският червен кръст в момента търси квартири за настаняване на 800 бежанци за една година - от това лято до другото, които са получили статут у нас и това става в рамките на проект, финансиран от ЕК и разработен от Държавната агенция за бежанците. Отпуснатите средства са 1 млн. лв. от фонд, предназначен за убежище, миграция и интеграция. Няма определена сума за един човек - договорите ще бъдат сключвани спрямо броя на хората за настаняване , защото има семейства с по 3-ма души, от по 6 души, могат да се наемат както апартаменти, така и етажи от къщи и отделни стаи в едно жилище. По проекта сме партньори на агенцията в една от дейностите й. Възможността за настаняване, която е в нашите правомощия, е за онези бежанци, които по финансови причини не могат да поемат сами разходите си за наемане на жилища. БЧК ще им помогне, за да бъдат изведени от центровете за временно настаняване, заяви Каменова.

Сред 800-те бежанци за разквартируване са както отделни хора, предимно - мъже, така и цели семейства. Съсредоточили сме се на този етап в градовете, където са разположени центровете на Държавната агенция за бежанците - в София, Хасково и с. Баня, Сливенско. Наели сме двама координатори - един за София и един за Хасково, които правят необходимото, за да осигурят жилищата под наем, каза още заместник-генералният директор на Български червен кръст.

"Вече ни потърсиха потенциални наемодатели, разбира се, има и недоверие в хората, но като цяло българинът е милостив и особено, когато се отнася до семейства с малки деца или само за жени, те са склонни да помагат", допълни тя.

"Не знаем дали ще има удължаване на срока на този проект. Но очакването е тези бежанци, при условие, че имат нагласата да останат в България, да си намерят през това време работа и да осигурят доход на себе си и семейството си, да започнат сами да се издържат. 800-те бежанци вече имат правата и задълженията на останалите български граждани и е логично да направят усилия да станат финансово самостоятелни", каза Каменова.

"Вярно е, че повечето от бежанците у нас гледат на страната ни като на транзитна дестинация и много от тях напускат или имат намерение да не се задържат в България.

Съпричастието на БЧК към бежанския проблем започна реално през 2013 г., когато беше първата вълна. Положението тогава беше направо плашещо. Имаше период на объркване в институциите у нас, което бе нормално заради липсата на опит. Но бързо се окопитихме, получихме много международна помощ и средства - холандското правителство предостави над 1 млн. евро чрез техния червен кръст, Швейцарският червен кръст - също, както и много други, включително и чрез БЧК" каза още Василка Каменова. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини