Надежда Нейнски: Утре бежанците може да се появят и на нашата граница

България, като членка на Европейския съюз, трябва да търси общи решения на бежанската криза. Това каза Надежда Нейнски пред bTV. Според посланика на страната ни в Турция опасност от бежански поток, идващ от южната ни съседка, има.

„Тези хора, които са в тежко състояние, не се очаква да намалеят като количество”, допълни още Нейнски. По думите й „рискуваме да предизвикаме тежка хуманитарна катастрофа ако не пропуснем бежанците на границата”.

„Има механизми, които могат да бъдат използвани при тази криза”, каза още Нейнски. Според нея трябва да се говори за съвместни действия между балканските държави, като в този разговор и Турция взима страна заедно с членките на ЕС.

„Не е по силата на една държава да се справи с този поток от хора”, допълни още Нейнски.

„Много е важно тези хора да бъдат задържани в близост до размирните зони, а не да се разселят”, каза Нейнски. Според нея е важно, след като приключи конфликта в родните им страни, бежанците да могат да се завърнат по домовете си.

„Това е много важен принцип и Европа трябва да помогне финансово на държавите, гранични на конфликтните зони”, допълни още Нейнски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини