Владимир Чуков: България е на първо място в черния списък на „Наръчника за кандидат-бежанеца” (видео)

България е на първо място в черния списък на „Наръчника за кандидат-бежанеца”. Това сочи преводът на арабиста Владимир Чуков на статия, в която авторът казва, че в България има нечовешки условия за живот, българският народ е расистки настроен към арабите, а и икономически ситуацията е лоша, съобщава "Нова телевизия".

„През Македония за последната седмица са преминали толкова бежанци, колкото през България за една година. Очевидно, че каналът не минава през нас”, коментира още Владимир Чуков.

Той обясни и защо това е така. Според него България предприема сериозни мерки спрямо бежанците като страна кандидат-член за Шенген.

„Бежанците се оплакват, че в България веднага ги хващат, слагат ги в лагери затворен тип и чакат с месеци само и само да минат през България. От Гевгелия до Прешево е 4 часа, докато през България това са няколко месеца”, обясни Владимир Чуков.

Основен източник на бежанци е Сирия.

„Сирийците трябва да решат как да направят своята държава така, че да живеят като хората. Европа трябва да направи всичко възможно в Близкия Изток да има спокойствие и стабилност. Няма алтернатива”, коментира още арабистът.

„В момента има много голям поток от сирийски бежанци, тъй като положението към Дамаск става още по-опасно. От пет години има бомбардиране от страна на режима, отвличания и убивания от страна на крайните ислямисти”, коментира Мохамад Ал Бармауи – сириец, живеещ в България. 

Що се отнася до теорията, че при диктаторите в арабските страни светът е бил по-спокойно място за живеете, Чуков не се съгласи.

„Кадафи изнасяше тероризъм! Проблемът е, че самите хора - либийци, сирийци, трябва да намерят формулата, за да направят своите държави стабилни”, заяви Владимир Чуков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини