Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Бизнесът и гражданите спестиха 300 млн. лв. за три месеца

Българите продължават да спестяват. Но пари в банките трупат хората от средната класа, докато по-бедните са принудени да теглят от спестяванията си. Само през второто тримесечие на годината гражданите са спестили 172 млн. лв., а бизнесът е добавил 128 млн. лв. към сметките си в банките. За една година общата сума на депозитите е нараснала с 2,8 млрд. лв. и в края на юни достига 56,43 млрд. лв., сочат данните на БНБ, цитирани от вестник “Стандарт”.

При влоговете на гражданите през второто тримесечие се увеличават тези със суми между 5 хил. и 200 хил. лв. Като най-бързо нарастват тези със суми между 40 хил. и 50 хил. лв. – с 1,7% до 48 538 броя. В тези депозити се съхраняват общо 2,17 млрд. лв.

Данните за спестяванията в българските банки през второто тримесечие на 2015 г. водят до един основен извод – домакинствата се боят като дявол от тамян от депозитите над 200 хил. лв. Явно фалитът на КТБ, в която потънаха милиарди спестявания, още не е преболедуван и е като обица на ухото за спестителите. По закон под защита са влоговете до 100 хил. евро (196 хил. лв.). Затова по-заможните българи продължават да разделят парите си между няколко банки и влоговете над 200 хил. лв. намаляват със 163 броя през второто тримесечие. При фирмите ситуацията е подобна, като депозитите за над 1 млн. намаляват с 37, но при влоговете със суми между 200 хил. и 1 млн. лв. има малък ръст.

И докато по-заможните се грижат да разпределят парите си между няколко банки, бедните са принудени да теглят от спестяванията си, за да вържат семейния бюджет. Депозитите на граждани до 5000 лв. намаляват с над 58 хил., а парите в тях се топят със 54 млн. лв. през второто тримесечие на годината. В резултат общият брой на влоговете на гражданите намалява с над 52 хил. и в края на юни достига 10,8 млн. броя.

По отношение на бизнеса се наблюдава ръст на броя на всички влогове, с изключение на най-големите със суми над 1 млн. лв. Но най-голям ръст от 4,9% през второто тримесечие се наблюдава при депозитите със суми между 5 хил. и 10 хил. лв. Тази влогове доближават 30 хил. броя, като в тях се съхраняват 213 млн. лв. Общият брой на влоговете на бизнеса от април до юни нараства със 7148 и достига близо 552 хил. броя. В тях бизнесът съхранява 15,85 млрд. лв. Това е доста по-малко от спестяванията на гражданите, които са 40,58 млрд. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете