Бизнесът и гражданите спестиха 300 млн. лв. за три месеца

Българите продължават да спестяват. Но пари в банките трупат хората от средната класа, докато по-бедните са принудени да теглят от спестяванията си. Само през второто тримесечие на годината гражданите са спестили 172 млн. лв., а бизнесът е добавил 128 млн. лв. към сметките си в банките. За една година общата сума на депозитите е нараснала с 2,8 млрд. лв. и в края на юни достига 56,43 млрд. лв., сочат данните на БНБ, цитирани от вестник "Стандарт".

При влоговете на гражданите през второто тримесечие се увеличават тези със суми между 5 хил. и 200 хил. лв. Като най-бързо нарастват тези със суми между 40 хил. и 50 хил. лв. - с 1,7% до 48 538 броя. В тези депозити се съхраняват общо 2,17 млрд. лв.

Данните за спестяванията в българските банки през второто тримесечие на 2015 г. водят до един основен извод - домакинствата се боят като дявол от тамян от депозитите над 200 хил. лв. Явно фалитът на КТБ, в която потънаха милиарди спестявания, още не е преболедуван и е като обица на ухото за спестителите. По закон под защита са влоговете до 100 хил. евро (196 хил. лв.). Затова по-заможните българи продължават да разделят парите си между няколко банки и влоговете над 200 хил. лв. намаляват със 163 броя през второто тримесечие. При фирмите ситуацията е подобна, като депозитите за над 1 млн. намаляват с 37, но при влоговете със суми между 200 хил. и 1 млн. лв. има малък ръст.

И докато по-заможните се грижат да разпределят парите си между няколко банки, бедните са принудени да теглят от спестяванията си, за да вържат семейния бюджет. Депозитите на граждани до 5000 лв. намаляват с над 58 хил., а парите в тях се топят със 54 млн. лв. през второто тримесечие на годината. В резултат общият брой на влоговете на гражданите намалява с над 52 хил. и в края на юни достига 10,8 млн. броя.

По отношение на бизнеса се наблюдава ръст на броя на всички влогове, с изключение на най-големите със суми над 1 млн. лв. Но най-голям ръст от 4,9% през второто тримесечие се наблюдава при депозитите със суми между 5 хил. и 10 хил. лв. Тази влогове доближават 30 хил. броя, като в тях се съхраняват 213 млн. лв. Общият брой на влоговете на бизнеса от април до юни нараства със 7148 и достига близо 552 хил. броя. В тях бизнесът съхранява 15,85 млрд. лв. Това е доста по-малко от спестяванията на гражданите, които са 40,58 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини