БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“

Осъдиха условно похотлив дядка, блудствал с непълнолетно момиче от Петрич

Станимир Стоилов: Случват се неща, които не ми харесват

Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждане на регистрираните партньорства в България

130 роми задръстиха приют след акцията в „Максуда”

130 души, останали без покрив след събарянето на незаконните постройки в ромското гето „Максуда“, задръстиха приюта на СУПЦ “Анастасия д-р Железкова” във Варна, пише “Монитор”. Според информация на заместник-кмета по здравеопазване и социални дейности в общината д-р Лидия Маринова в петък са били подслонени 19 възрастни и 21 деца. Семействата са настанявани, без да се налага разделянето на децата от родителите им. В събота броят им достигна около 100 души, които бяха превозвани с ученически автобус и настанявани в свободните стаи на крилото, в което е общинският приют. Директорът на СУПЦ-Варна Пламен Петров коментира, че автобусът трябва да докара още около 30 души, които се настаняват и в крилото, в което спят учениците, с което свободният капацитет на общежитието се изчерпва.

Вече се появиха и първите признаци на недоволство и страх от пришълците сред възпитаниците на учебното заведение, след като общински служители започнаха да настаняват циганските семейства от „Максуда” и на етажите в тяхното крило.

„Трябва да ни сложат охрана, защото тези ще ни бият, изнасилват и крадат“, обсъждаха учениците новите си съквартиранти. Вчера стана ясно, че от месеци социалните служби във Варна редовно са посещавали ромското гето и са поддържали контакт с хората, чиито къщи са били в списъка за събаряне при акция „Булдозер”. Много от хората, на които е предложено настаняване, са отказали. Те са подписали и съответните декларации за отказ на Агенцията за социално подпомагане. Д-р Маринова бе категорична, че опитите на политически опоненти за спекулации с циганите от гетото в случая са неприемливи. Тя подчерта, че настаняване е предложено на всички, но са приели едва 40 души. След като разбрали, че няма нищо страшно, приели и друга част от останалите без покрив

Някои от отказалите настаняване са отишли при роднини. Д-р Маринова припомни, че общината няма ангажимент към хората от разрушените постройки, защото те не са от този град и дори нямат варненска регистрация. Въпреки всичко е направено максималното, за да не остане без покрив нито един човек. Предвид очакваното прочистване на терена от още незаконни постройки общината има готовност да осигури настаняване на още 40 души в свои бази. Обмисля се използването и на допълнителни места така, че никой да не остане на улицата. Сред тях са и фургоните в бившето поделение „Сокол”, които миналото лято подслониха бедстващите от наводнението в Аспарухово. Д-р Лидия Маринова коментира още, работата на социалните медиатори ще продължи с хората, които са настанени в СУПЦ, с оглед на тяхното бъдещо устройване по родните им места.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.