Шефът на Европол: 30 хиляди са потенциалните терористи в Европа

Какво със сигурност са научили абитуриентите, като завършат?

Проф. д-р Григор Горчев: Монополът е проблемът на здравната каса

Атака с „коктейли Молотов“ срещу турското посолство в Копенхаген

Британка бе обявена за най-добър учител в света

Надзирателите от Белене искат обезщетение за нарушени трудови права

АПИ събира водещи експерти за проблемното свлачище в Смолянско

Британските таблоиди си обясняват триумфа на Путин с баба Ванга

Експлозия рани двама души в Тексас

Европол обсъжда бъдещето на Балканите Цветан Цветанов и Клод Мораес откриват форума в НДК

Тръмп иска смъртно наказание за наркотрафиканти

Путин получава 76,67% от гласовете

И днес ще вали

На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

Медиците от спешните центрове в София и София област против сливането им

Медиците от Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) се обявиха против предложеното от Петър Москов сливане на ЦСМП София-град и София-област, съобщи БГНЕС.

Решението за сливането е обявено в Проект за сливане на центровете за спешна медицинска помощ в София област със София град. Медиците алармираха, че ако от Здравното министерство не се съобразят със становището им, то има опция да атакуват проекта в съда.

Председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева посочи, че ако този проект влезе в действие има опасност, че ще се създаде една мегаструктура, която ще обслужва почти половината от населението на България. Около 2, 3 млн. ще бъдат жителите, които ще трябва да обслужва новосъздаденият ЦСМП. Според д-р Кателиева за една координационна централа ще бъде много трудно да се справи с работата, защото в момента в районните централи не е въведено правилото за обслужването на спешния пациент. Тя изтъкна, че другият проблем е, че в момента телефон 112 и спешният медицински телефон работят паралелно, а не свързано.

“Тези промени няма да подобрят качеството на оказваната от нас спешна медицинска помощ, а ще демотивира част от колегите. Ще видим каква ще бъде реакцията на министерството и дали ще се съобразят със становището ни. Ако се премине към приемане на постановлението ще си търсим правата в съда”, заяви тя.

Д-р Кателиева обясни, че медиците не са в състояние да подлагат пациентите си на риск, като протестират. Все по-трудно ни е да оказваме спешна помощ в съществуващия хаос и оредяване на колектива. За пореден път казваме-министър Москов, спазете ангажиментите си, дадени към нас. Обърнете се към Концепцията за Спешна помощ и я приложете. В нея е написано точно какво трябва да се случи със спешната помощ. Нека се спазят дадените обещания, структурни промени не са залегнали никъде, добави д-р Десислава Кателиева.

От своя страна фелдшер Паунка Стоянова от Спешна помощ в Пирдоп коментира, че предлаганото сливане на Спешната помощ от Министерство на здравеопазването не предлага решение на проблема. С въвеждането на 8-часовия работен ден за Спешната помощ в София-област ще бъдат нарушени правата на работещите, които към момента са на 7 часа. Само в София-град са на 8 часа, алармира още Стоянова.

Друг фелдшер пък изрази недоволство от това как той и колегите му ще се местят като стадо овце от едно място в друго. Според него се създава напрежението в населението предвид сливането, защото с него ще се ограби областта.

Пенка Георгиева, председател на пациентска организация запита трябва ли днес спешните медици да дават пресконференция, вместо да бъдат на дежурство и да се грижат за пациентите, не трябва ли да си почиват, за да може довечера, когато някой от нас се нуждае от тях, да бъдат спокойни. Не подкрепяме този проект на министър Петър Москов. Защо МЗ тихомълком го публикува за обществено обсъждане без да извика медиците и националния консултант. Пациентите сме застрашени, добави тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.