Глад за готвачи, камериерки и учители на трудовата борса във Варна и Добрич

Дни преди края на топсезона бюрата по труда във Варна и Добрич са отрупани с оферти за работа в сферата на туризма, показа проверка на “Твоят ден”. Хотели и ресторанти по добруджанското крайбрежие са обявили над 60 свободни позиции, като най-много са за камериерки с основно образование. Във Варна масово се търсят готвачи, завършили поне гимназия. Вакантните места за сектора са 54, а професиите варират от озеленител и мияч до сервитьор и барман.

Късното търсене на сезонни работници е резултат от тежката кадрова криза в туризма, коментират експерти. При камериерките текучеството се дължи на това, че много от наетите в началото на сезона жени са от вътрешността на страната и в края на август бързат да се приберат по родните места. Готвачи и сервитьори с опит пък стягат куфарите за Германия и Франция, където по традиция се изнасят наесен, а неподготвените им колеги сами хвърлят белите престилки след месец в кухнята, обясни доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Според него голямото търсене на сезонни кадри в края на август се дължи и на очакванията за добра заетост на част от морските бази през септември. Хотелиерите оферират до 25% по-ниски цени за почивки по време на т.нар. циганско лято.

Затова нетипично за края на август на трудовата борса във Варна позициите за сезонни работници са втори по брой. Повече са само за учители. Кампанията за набиране на преподаватели стартира с 82 свободни места, повечето от които са за забавачките. Училища набират учители по чужди езици, математика, литература, музика и физическо възпитание, а прогнозите са, че броят на офертите ще расте.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони