Варна показва съкровищата си

Как Тръмп тласка света в ръцете на Путин

Барние прикани Великобритания да приеме споразумение за върховенството на Съда на ЕС

Кметът на Монтана стана чирак-резбар

Румен Петков: Светлин Русев ще остане с написаното, изреченото, нарисуваното в душите и в сърцата ни, в България и в света

Пленкович: Това посещение е крачка напред за сътрудничеството ни, благодаря на Борисов

Здравната каса вече покрива два нови медикамента за лечение на множествена склероза

Вандал повреди с метален стълб картината на Репин “Иван Грозни убива сина си”

Премиерът Борисов: Със загубата на Светлин Русев България загуби един от мъдреците си

Академик Светлин Русев пред „Труд“: Живеем в пиеса на абсурда, за която сами избираме актьорите

Почина Светлин Русев

Десетки мигранти загинаха при бягство от нелегален затвор в Либия

Премиерът Бойко Борисов: Това са нашите Балкани и нашата Европа, трябва ни единство за мир

Актьорът Хю Грант се ожени за шведка

Борисов: Темата за Западните Балкани не трябва да слиза от европейския дневен ред, ако искаме мир и стабилност

Глад за готвачи, камериерки и учители на трудовата борса във Варна и Добрич

Дни преди края на топсезона бюрата по труда във Варна и Добрич са отрупани с оферти за работа в сферата на туризма, показа проверка на “Твоят ден”. Хотели и ресторанти по добруджанското крайбрежие са обявили над 60 свободни позиции, като най-много са за камериерки с основно образование. Във Варна масово се търсят готвачи, завършили поне гимназия. Вакантните места за сектора са 54, а професиите варират от озеленител и мияч до сервитьор и барман.

Късното търсене на сезонни работници е резултат от тежката кадрова криза в туризма, коментират експерти. При камериерките текучеството се дължи на това, че много от наетите в началото на сезона жени са от вътрешността на страната и в края на август бързат да се приберат по родните места. Готвачи и сервитьори с опит пък стягат куфарите за Германия и Франция, където по традиция се изнасят наесен, а неподготвените им колеги сами хвърлят белите престилки след месец в кухнята, обясни доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Според него голямото търсене на сезонни кадри в края на август се дължи и на очакванията за добра заетост на част от морските бази през септември. Хотелиерите оферират до 25% по-ниски цени за почивки по време на т.нар. циганско лято.

Затова нетипично за края на август на трудовата борса във Варна позициите за сезонни работници са втори по брой. Повече са само за учители. Кампанията за набиране на преподаватели стартира с 82 свободни места, повечето от които са за забавачките. Училища набират учители по чужди езици, математика, литература, музика и физическо възпитание, а прогнозите са, че броят на офертите ще расте.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.