130 парашутисти от Европа скачат над Монтана

Най-добрите съзтезатели по парашутизъм от цяла Европа от края на миналата седмица са в България. На летището "Ава летателен център" край монтанското село Ерден се провежда Осмото европейско първенство по парашутизъм.

Всяка сутрин още в зори пет самолета "Ан-2" излитат от пистата над река Огоста и в небето над Северозапада разцъфтяват разноцветните куполи на парашутите. 130-те асове се състезават в дисциплините "Скок в цел" и "Въздушна акробатика". Скоковете се извършват от височина 1000 м, а целта на земята е 16 см кръг, в центъра на който има точка с големината на 20 ст. Парашутистите го наричат "нулата". Висше майсторство е състезателят да докосне с пета "нулата" и да задейства звуков сигнал. Устройството на "Ава център" в последните дни пищи почти постоянно.

"В Монтана гостуват най-добрите парашутисти не само в Европа, но и на планетата. От много години у нас не е организирано толкова елитно състезание по въздушни спортове. Тук са най-добрите отбори в света - Италия, Словакия, Германия, Беларус, Русия...", казва директорът на първенството Ангел Стаменов. Освен в "скок в цел" асовете мерят майсторство и във въздушната акробатика. Скоковете в дисциплината са от 2000 м и по време на свободното падане парашутистите изпълняват комбинации от спирали и задни салта.

"За пръв път съм на състезание в България, но организацията на първенството е много добра, базата също. Това ни дава възможност да покажем изцяло уменията си. А красотата на природата и любезността и отзивчивостта на хората създават допълнителен комфорт", сподели Френческо Гулотти - професионален военен от отбора на Италия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини