Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Прокуратурата: Възпрепятстван е свободният достъп на гражданите до морето

Възпрепятстван е свободният достъп на гражданите до плажовете на българското Черноморие, като платените зони и преместваемите обекти надвишават максимално разрешената от закона площ. Това са изводите от проверка на плажовете по морето, извършена от регионалното министерство по разпореждане на Върховна административна прокуратура.

В морските плажове, предоставени на концесия, са констатирани общо 367 нарушения от страна на концесионерите на 56 морски плажа. В тези под наем има общо 363 нарушения на 36 плажа. Нередностите са свързани основно с поставянето на преместваеми обекти и допълнителни търговски площи в нарушение на одобрената схема за тяхното разполагане или без наличие на такава.

При 22 плажа е установено, че свободната зона е по-малко от 50% от общата площ на плажа, каквото е законовото изискване. На плаж „Червенка” тя е едва 24%, а на „Поморие буната” по-малко от една трета е достъпна без плащане на чадър и шезлонг.

Отново на 22 места по Черноморието е констатирано, че достигането до свободната зона е затруднено.

Същият е броят на плажовете, при които е установено разминаване между заложената по схема квадратура на преместваемите обекти и реалната ситуация. Най-драматично е то на „Слънчев бряг – север” – 1267 квадратни метра. Сериозни са нарушенията и на „Бургас – централен” и „Китен – юг” (по над 250 квадратни метра).

На цели 53 плажа допълнителните търговски обекти заемат повече площ, отколкото е по схема. Тук „шампион” отново е „Слънчев бряг – север” – 3113 квадратни метра разминаване. Над 1000 кв.м повече от предвиденото има още на „Поморие – централен”, „Бургас – север”, „Бургас – централен” и „Китен-юг”.

Негативни са констатациите и по отношение на дейностите, свързани със здравно и медицинско обслужване на гражданите, с обезопасяване на прилежащата акватория и със санитарно-хигиенната поддръжка и водноспасителната дейност.

Лозенец, където плажуването беше забранено заради фекални води, присъства в практически всички секции в доклада за допуснати нарушения.

Прокуратурата е възложила на Министерство на регионалното развитие и благоустройството да наложи санкции на нарушителите. От съобщението на държавното обвинение се разбира, че до този момент ведомството на Лиляна Павлова ефективно е упражнявало контрол на управлението и поддържането на плажовете, но не е търсило административно-наказателна отговорност при констатиране на нередности.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.