Наградиха доблестни деца, намерили и предали чантичка с документи и 1000 лева Петокласниците получих грамоти от директора на полицията във Велико Търново

Теменужка Петкова: Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, ако има икономически интерес

Експерт прогнозира: Професията оператор на кол център ще се трансформира в оператор на робот

Търсят тяло на бебе, родено вчера в Кърджали, източват „Водното огледало“

Републиканските пътища в Сливенска област – проходими при зимни условия

Благодетели дариха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров в Търново

Комисар Мария Габриел с престижна награда „Талант в политиката 2018“

Тировете с дестинация България, влизащи от Турция, няма да бъдат пренасочвани през Лесово – Хамзабейли

Иван Тотев: Никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив

Петър Петров от „Юлен“: Дружеството няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, концесионерът на ски зона "Банско" повече няма да отговаря на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група

Откриха близо 700 литра нелегален алкохол по обява в Интернет

Клуб „Активна сигурност“ организира коледен празник за деца от домове в Пловдивско Кампанията е под надслов "SOS - Грижа без граници"

Запален комин обгази пенсионерка

Отпускат се 4 милиона лева за Клиниката по изгаряния в „Пирогов“, обяви министър Ананиев

1 тон нелегална ракия откриха митничари в нелегален казан

Прокуратурата: Възпрепятстван е свободният достъп на гражданите до морето

Възпрепятстван е свободният достъп на гражданите до плажовете на българското Черноморие, като платените зони и преместваемите обекти надвишават максимално разрешената от закона площ. Това са изводите от проверка на плажовете по морето, извършена от регионалното министерство по разпореждане на Върховна административна прокуратура.

В морските плажове, предоставени на концесия, са констатирани общо 367 нарушения от страна на концесионерите на 56 морски плажа. В тези под наем има общо 363 нарушения на 36 плажа. Нередностите са свързани основно с поставянето на преместваеми обекти и допълнителни търговски площи в нарушение на одобрената схема за тяхното разполагане или без наличие на такава.

При 22 плажа е установено, че свободната зона е по-малко от 50% от общата площ на плажа, каквото е законовото изискване. На плаж „Червенка” тя е едва 24%, а на „Поморие буната” по-малко от една трета е достъпна без плащане на чадър и шезлонг.

Отново на 22 места по Черноморието е констатирано, че достигането до свободната зона е затруднено.

Същият е броят на плажовете, при които е установено разминаване между заложената по схема квадратура на преместваемите обекти и реалната ситуация. Най-драматично е то на „Слънчев бряг – север” – 1267 квадратни метра. Сериозни са нарушенията и на „Бургас – централен” и „Китен – юг” (по над 250 квадратни метра).

На цели 53 плажа допълнителните търговски обекти заемат повече площ, отколкото е по схема. Тук „шампион” отново е „Слънчев бряг – север” – 3113 квадратни метра разминаване. Над 1000 кв.м повече от предвиденото има още на „Поморие – централен“, „Бургас – север“, „Бургас – централен“ и „Китен-юг“.

Негативни са констатациите и по отношение на дейностите, свързани със здравно и медицинско обслужване на гражданите, с обезопасяване на прилежащата акватория и със санитарно-хигиенната поддръжка и водноспасителната дейност.

Лозенец, където плажуването беше забранено заради фекални води, присъства в практически всички секции в доклада за допуснати нарушения.

Прокуратурата е възложила на Министерство на регионалното развитие и благоустройството да наложи санкции на нарушителите. От съобщението на държавното обвинение се разбира, че до този момент ведомството на Лиляна Павлова ефективно е упражнявало контрол на управлението и поддържането на плажовете, но не е търсило административно-наказателна отговорност при констатиране на нередности.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.