Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Киев почете спасителя на българските евреи (обзор) Откриха мемориална плоча на Димитър Пешев в Украйна

Руският посланик в Берлин: Дипломатите ни, прогонени заради скандала със Скрипал, може да се върнат само след извинение от страна на Лондон

Риана, Васил Найденов и Джон Ленън на една сцена Грандиозен финал на „Като две капки вода” в понеделник

Тиквичките в настъпление

Прокуратурата: Възпрепятстван е свободният достъп на гражданите до морето

Възпрепятстван е свободният достъп на гражданите до плажовете на българското Черноморие, като платените зони и преместваемите обекти надвишават максимално разрешената от закона площ. Това са изводите от проверка на плажовете по морето, извършена от регионалното министерство по разпореждане на Върховна административна прокуратура.

В морските плажове, предоставени на концесия, са констатирани общо 367 нарушения от страна на концесионерите на 56 морски плажа. В тези под наем има общо 363 нарушения на 36 плажа. Нередностите са свързани основно с поставянето на преместваеми обекти и допълнителни търговски площи в нарушение на одобрената схема за тяхното разполагане или без наличие на такава.

При 22 плажа е установено, че свободната зона е по-малко от 50% от общата площ на плажа, каквото е законовото изискване. На плаж „Червенка” тя е едва 24%, а на „Поморие буната” по-малко от една трета е достъпна без плащане на чадър и шезлонг.

Отново на 22 места по Черноморието е констатирано, че достигането до свободната зона е затруднено.

Същият е броят на плажовете, при които е установено разминаване между заложената по схема квадратура на преместваемите обекти и реалната ситуация. Най-драматично е то на „Слънчев бряг – север” – 1267 квадратни метра. Сериозни са нарушенията и на „Бургас – централен” и „Китен – юг” (по над 250 квадратни метра).

На цели 53 плажа допълнителните търговски обекти заемат повече площ, отколкото е по схема. Тук „шампион” отново е „Слънчев бряг – север” – 3113 квадратни метра разминаване. Над 1000 кв.м повече от предвиденото има още на „Поморие – централен”, „Бургас – север”, „Бургас – централен” и „Китен-юг”.

Негативни са констатациите и по отношение на дейностите, свързани със здравно и медицинско обслужване на гражданите, с обезопасяване на прилежащата акватория и със санитарно-хигиенната поддръжка и водноспасителната дейност.

Лозенец, където плажуването беше забранено заради фекални води, присъства в практически всички секции в доклада за допуснати нарушения.

Прокуратурата е възложила на Министерство на регионалното развитие и благоустройството да наложи санкции на нарушителите. От съобщението на държавното обвинение се разбира, че до този момент ведомството на Лиляна Павлова ефективно е упражнявало контрол на управлението и поддържането на плажовете, но не е търсило административно-наказателна отговорност при констатиране на нередности.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.