Новозасадените дървета край Околовръстния път станаха обект на вандализъм

Владимир Путин пристигна в Хелзинки за срещата с Тръмп

Президентът Радев: И занапред ли масовото изтребление на животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Работи се за създаване на Български културен институт

6.5 млн. лева вкараха в хазната длъжници от Добрич

Руски турист подпали хотел

Федерика Могерини: Бих попитала Тръмп кои са му приятелите

Труп на клошар в Бургас

13-метров пилон с българското знаме издигнаха в Първомайци Знамето е дар от жител на горнооряховското село

Президентът на Финландия посрещна Доналд и Мелания Тръмп в резиденция Мантиниеми

Камион насмел пешеходец, полицията установи самоличността на ранения 16-годишен Момчето е в тежко състояние със съчетани травми

Военнослужещи от Република Македония участваха в съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2018”

Арестуваха двама пияни шофьори без книжки, блъснали каруца с кон и мантинела

Джип блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград

Ники Илиев и Саня Борисова заедно на кинофестивал в Италия

Европарламентът: Нека бежанците да избират държавата, в която да бъдат настанявани

Евродепутатите от парламентарната комисия по граждански свободи през последния месец се занимаваха с новите мерки, предложени от Европейската комисия, измежду които е и задължаващият механизъм за релокация на 40 000 бежанци от Италия и Гърция в другите държави – членки на ЕС.

Докладчикът по проблема, евродепутатът Ска Келер, отиде по-далеч, като поиска непрекъснато действащ механизъм за преразпределение.

Евродепутатите обаче предложиха нововъведение в предложенията на ЕК: търсещите убежище да имат възможността, преди да бъдат преместени, да класират държавите членки по ред на предпочитания, базирайки избора си на критерии като семейни връзки, социални и културни връзки, езикови умения, предишни пътувания, образование и професионален опит.

„Особено важно е бежанците да не се изпращат като стока из ЕС, но и да се вземат предвид техните предпочитания. Това е единственият начин да се подпомогне интеграцията на бежанците и да се предотврати преместването им в други държави от ЕС. Да се уважат интересите на бежанците е жизненоважно за успеха на механизма“, коментира Келер.

Тази система има за цел да предотврати т.нар. вторични премествания на бежанците, които така или иначе биха опитвали сами да стигнат до държавата, която е била първоначалната им цел. Това ще затрудни контрола и ще доведе до допълнителни административни усложнения.

Държавите членки от своя страна трябва да бъдат информирани за предпочитанията на бежанците, като им бъде позволено да избират между кандидатите, които са ги посочили като предпочитани.

На бежанците ще трябва да се предоставя всяка необходима информация за тяхната дестинация. Ако техните преференции не са взети под внимание, причините трябва да бъдат разяснени. За да се предотвратят „вторични премествания“, трябва да се приложи принципът на взаимно съгласие преди релокацията.

„Докато кандидатстващите нямат право да избират държавата членка за своето пренасочване, техните нужди, преференции и специфична квалификация трябва да бъдат взети предвид до максималната степен“, смятат евродепутатите. Това според тях ще улесни тяхната интеграция в определените европейски държави членки.

Националните служби могат да се включат в процедурата, като интервюират бежанците, препоръчват от комисията. За да се избегнат вторични премествания, бежанецът би следвало да даде съгласието си, преди да бъде транспортиран. Ако той не даде съгласие, то друг човек би могъл да се възползва от неговата възможност, смятат от ЕП.

По-рано този месец Съветът по вътрешни работи на ЕС разпредели първата част от предвидените 40 000 бежанци за преместване от Гърция и Италия. Държавите членки се споразумяха да открият места само за разпределяне 32 256 души, като комисията добавя, че „останалите 7744 бежанци ще бъдат преместени до декември 2015 г.“.

Освен това ЕС ще приеме 22 504 бежанци от територии извън Европейския съюз (ЕС) Броят е по-висок от очаквания, след като по първоначални планове Европейската комисия (ЕК) предложи да приеме 20 хиляди души в нужда от международна защита.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.