Отцепник от СИРИЗА получи мандат за съставяне на правителство

Противник на споразумението с международните кредитори получи мандат за сформиране на гръцко правителство, предаде телевизия ЕРТ, цитирана от БГНЕС.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос връчи мандата на Панайотис Лафазанис, който наскоро оглави отцепилата се от управляващата партия СИРИЗА парламентарна група "Лаики энотита" /Народно единство/.

"Ще използвам мандата, за да получа възможностите за сформиране на правителство, което ще бъде против всякакви меморандуми, посочи Лафазанис в разговор с президента.

Според гръцката конституция при предсрочна оставка на правителството държавният глава трябва да предложи на няколко опозиционни партии да сформират правителство, което да бъде подкрепено от парламента. Всяка от партиите разполага с тридневен срок за тази цел. Ако никоя от тях не успее, ще бъде назначено служебно правителство начело с председателя на Върховния съд Василики Тану-Христофилу и ще бъдат обявени предсрочни парламентарни изболи.

Лидерът на опозиционната партия "Нова демокрация Меймаракис не съумя да сформира кабинет и сега мандатът отиде при Лафазанис.

Правителството на Алексис Ципрас трябваше да подаде оставка, след като загуби мнозинство в 300-членния парламент заради одобрението на споразумението с кредиторите. Мнозинството бе загубено, защото лявото крило на СИРИЗА се обяви против споразумението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят