32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров за пране на пари

България е партньор по 8 стратегически проекта

Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Чарли Шийн продава имението си в Лос Анджелис

България и Сърбия подписаха три меморандума за транспорта и социалната политика

Задържаха под стража дилър, заловен в казино

“Изворите” с трите моми в Котел – сред първенците в онлайн фотоконкурс

Образователният министър в изгорялото училище в Пловдив: До 15 септември децата ще има къде да учат

Криминализиране на случаите със записване на мъртви души в училищата, повишение на заплатите на учителите и въвеждане на реални цени на учебниците са основните приоритети на министъра на образованието Тодор Танев, съобщи самият той в Пловдив, където инспектира пострадалото при пожар в събота помощно училище за деца с тежки увреждания “Стефан Караджа”.

“Мъртвите души в училищата трябва да бъдат сведени до минимум и да се криминализира записването им. Само по този параграф имаме съществен запас, ако получа необходимата помощ от народните представители”, заяви министър Танев. Друг негов приоритет ще е борбата с една от “язвите на българското образование” – завишените цени на учебниците. “Имаме някои близки до криминалните практики в тази област. Може би дори се помага и вътре от самото министерство. Казвам може би, защото това е много трудно да се докаже”, допълни министърът.

От образователното министерство настояват за вдигане на учителските заплати, чиито таван в момента е 680 лв., но размерът на увеличението ще се разбере към края на 2015 г. “Тогава ще има по-голяма яснота какви са резервите в държавния бюджет. Тепърва ще се борим да вземем оттам порцията, която да допада на учителите. Скоро не съм се виждал с финансовия министър Владислав Горанов, но когато за последно преди лятото обсъждахме тази тема, говорехме за около 20 млн.лв., които да бъдат разпределени на учителите”, каза още образователния министър.

Тодор Танев съобщи, че само 8 училища от общо 2400 в страната досега са заявили, че няма да могат да завършат започналите ремонти до края на лятната ваканция, но въпреки това учебният процес и в тях ще започне на 15 септември. Дотогава ще се реши и проблемът със 130 деца с тежки увреждания от помощното училище “Стефан Караджа” в Пловдив. Най-вероятно новите им класни стаи ще са на четвъртия етаж в интерната, който се намира в съседство в двора на училището, чийто покрив изгоря. Проучват се и други варианти, един от които е социално-образователният център “Свети Георги” на бул. “Цариградско шосе”. На първата след лятната ваканция сесия на Общинския съвет в Пловдив този четвъртък ще се гласуват пари за нов покрив и за преместване на 130 деца с увреждания, въпреки че помощното училище е държавно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.