На 13 декември 2018 да почерпят

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента

Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

Търсят сенчеста армия в Бундесвера Мистериозният Ханибал е начело на десни екстремисти

Зам.-държавният секретар на САЩ идва в София Джон Съливан ще обсъди енергийната диверсификация

Три години затвор за бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, плащал на жени да мълчат за връзките им с президента

Преференциите за вота ще започват от № 100 Промените за машинното гласуване минаха със 115 гласа „за” на първо четене

Антониу Гутериш призова преговарящите за климата да ускорят работата си, за да се постигне споразумение

ДДС при продажба от частен съдебен изпълнител

Хубавите дини свършиха заради горещото и сухо лято

Тази година българските дини поставиха два рекорда – по бързо зреене и по захарност. Заради жаркото слънце, което изненада дори синоптиците, любениците се търкулнаха по пазарите още в средата на юли.

Това си обсъждаха производители на празника на динята в шуменското село Салманово. То е известно като Столицата на дините и за 28-и път производители си мериха продукцията на мегдана пред хиляди гости.

„Хубавите дини свършиха. Тази година рано узряха и хората ги изядоха. За два дни 5 тона съм продал и край“, обяснява младият Красимир Колев. Най-големият куриоз е, че на организаторите на фестивала от местното читалище „Развитие“ им се наложи за първи път да купят дини, за да стигнат за всички гости.

Празникът в Салманово започна с любимото на публиката надяждане без прибори, с голи ръце. Участниците, сред които и ветерани, цепеха дините направо на плочките и гребяха с ръце от корите да не остане грам червено по тях. 25-годишният Ангел се справи почти светкавично и грабна пълна торба с награди, сред които и тетрадки. Уреди детето за първия учебен ден.

Най-тежката диня, която спечели първото място на фестивала, се оказа от съседното село Радко Димитриево. От известно време на конкурса е позволено да участват „чужденки“. Рекордьорката е почти 17 кг, похвали се земеделецът Тодор Митев. Той е бивш офицер, преподавател по военно обучение и икономика и стоката му зрее и пълнее по команда.

„Тази година дребна диня нямам. Всички бяха към 20 кг, но празникът закъсня и теглото им спадна“, обясни специалистът.

Имал претендентка цели 24 кг, но не могъл да я запази чак до 23 август. В село Салманово пък винаги честват динята по това време и не се съобразили, че жегите местят сезона напред. Тайната на бай Тодор е в семето, което е от холандския сорт „Романс“. От 45 години гледа бостани, но едва от три залага на дини романтички и е много доволен.

Според него това са дини за тузари. Именно такива шофьори с лъскави возила се спират на сергията му, отрупана с плодове и зеленчуци на пътя край село Радко Димитриево.

А Тодор щедро обяснява, че динята много помага за сърцето, прочиства бъбреците, полезна е при диабет. Действа дори срещу полова немощ, но в какви количества военният не казва. От дини става и ракия, но излиза малко.

За сметка на това издава тайна за непрофесионалисти как се проверяват узрелите любеници. При ранната, първа беритба, като чукнеш динята, бие на тъпо и можеш да я откъснеш. Дойдат ли жегите обаче, трябва да кънти като камбана. Тогава е сигурно, че вътре пращи от червенина и сок.

Бостанджиите от Салманово също обясняват, че не гледат „изгорели опашчици“, „малки дупенца“ и други народни проверки. Узрелите се познавали само с поглед.

Бостаните изчезват

На салмановчани вече не им се садят бостани. Преди години имало към 300 дка, а тази са едва 30, обяснява кметът Йордан Киров. В Салманово са останали само пет-шест заклети бостанджии, а преди всяка къща гледаше любеници. Причината е, че майсторите се обезверили от ниските цени на вносната стока.

„Гръцките дини не са по-вкусни, но са по-евтини“, коментират производителите. Обясняват, че бостан без поливане не ражда и като платят водата (за 4 дка само едно поливане излиза 100 лв.) и си сложат къртовския труд, печалбата съвсем пада. В подобно положение е и великотърновското село Никюп, което също е известно с любениците си. Въпреки тегобите си, бостанджиите се повеселиха здраво.

Помогна и изобретеният от тях фреш с цяла диня – реже се квадратно прозорче на кората, пъха се миксер, сипва се мастика и този еликсир лекува всяка болка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.