Дават 60 хил. евро за жилище край морето Държат на добра гледка, както и на наличието на тераса

Силни ветрове нанесоха щети в Централна Европа В Германия вятърът взе жертва

Издирват убиец, горил и рязал съперник 34-годишният Рейхан ще бъде погребан след ДНК-експертиза

Полицейски екипи подпомагат движението на автомобилите в посока София

Жилищата в Русе поскъпват най-бързо В София нарастват цените само при старото строителство

Падна фасадата на МОЛ-а в Благоевград, за късмет няма ранени

Премиерът Борисов пред грузинския си колега: България подкрепя Грузия за ЕС и НАТО

Окончателно: Мачът на „Левски“ с „Милан“ няма да се играе

DJ GANX – балетист, джудист и звезда на клубната сцена Георги Каменов е композитор, актьор и създател на първото по рода си онлайн шоу

Доналд Тръмп очаква „много скоро“ втората среща с Ким Чен-ун

Президентът Георге Иванов: Няма да гласувам на референдума за името на Македония

Библия от Космоса пазят в Иванча Селото се слави с орехови плантации, харта и макет на златен кивот

Сорос съди Унгария в Страсбург

В 10 държави от ЕС има регистрирани случаи на африканска чума

Ердоган: Опозицията трябва да участва в решаването на сирийския конфликт

Хубавите дини свършиха заради горещото и сухо лято

Тази година българските дини поставиха два рекорда – по бързо зреене и по захарност. Заради жаркото слънце, което изненада дори синоптиците, любениците се търкулнаха по пазарите още в средата на юли.

Това си обсъждаха производители на празника на динята в шуменското село Салманово. То е известно като Столицата на дините и за 28-и път производители си мериха продукцията на мегдана пред хиляди гости.

„Хубавите дини свършиха. Тази година рано узряха и хората ги изядоха. За два дни 5 тона съм продал и край“, обяснява младият Красимир Колев. Най-големият куриоз е, че на организаторите на фестивала от местното читалище „Развитие“ им се наложи за първи път да купят дини, за да стигнат за всички гости.

Празникът в Салманово започна с любимото на публиката надяждане без прибори, с голи ръце. Участниците, сред които и ветерани, цепеха дините направо на плочките и гребяха с ръце от корите да не остане грам червено по тях. 25-годишният Ангел се справи почти светкавично и грабна пълна торба с награди, сред които и тетрадки. Уреди детето за първия учебен ден.

Най-тежката диня, която спечели първото място на фестивала, се оказа от съседното село Радко Димитриево. От известно време на конкурса е позволено да участват „чужденки“. Рекордьорката е почти 17 кг, похвали се земеделецът Тодор Митев. Той е бивш офицер, преподавател по военно обучение и икономика и стоката му зрее и пълнее по команда.

„Тази година дребна диня нямам. Всички бяха към 20 кг, но празникът закъсня и теглото им спадна“, обясни специалистът.

Имал претендентка цели 24 кг, но не могъл да я запази чак до 23 август. В село Салманово пък винаги честват динята по това време и не се съобразили, че жегите местят сезона напред. Тайната на бай Тодор е в семето, което е от холандския сорт „Романс“. От 45 години гледа бостани, но едва от три залага на дини романтички и е много доволен.

Според него това са дини за тузари. Именно такива шофьори с лъскави возила се спират на сергията му, отрупана с плодове и зеленчуци на пътя край село Радко Димитриево.

А Тодор щедро обяснява, че динята много помага за сърцето, прочиства бъбреците, полезна е при диабет. Действа дори срещу полова немощ, но в какви количества военният не казва. От дини става и ракия, но излиза малко.

За сметка на това издава тайна за непрофесионалисти как се проверяват узрелите любеници. При ранната, първа беритба, като чукнеш динята, бие на тъпо и можеш да я откъснеш. Дойдат ли жегите обаче, трябва да кънти като камбана. Тогава е сигурно, че вътре пращи от червенина и сок.

Бостанджиите от Салманово също обясняват, че не гледат „изгорели опашчици“, „малки дупенца“ и други народни проверки. Узрелите се познавали само с поглед.

Бостаните изчезват

На салмановчани вече не им се садят бостани. Преди години имало към 300 дка, а тази са едва 30, обяснява кметът Йордан Киров. В Салманово са останали само пет-шест заклети бостанджии, а преди всяка къща гледаше любеници. Причината е, че майсторите се обезверили от ниските цени на вносната стока.

„Гръцките дини не са по-вкусни, но са по-евтини“, коментират производителите. Обясняват, че бостан без поливане не ражда и като платят водата (за 4 дка само едно поливане излиза 100 лв.) и си сложат къртовския труд, печалбата съвсем пада. В подобно положение е и великотърновското село Никюп, което също е известно с любениците си. Въпреки тегобите си, бостанджиите се повеселиха здраво.

Помогна и изобретеният от тях фреш с цяла диня – реже се квадратно прозорче на кората, пъха се миксер, сипва се мастика и този еликсир лекува всяка болка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.