Осъдиха иракчанин, опитал да премине незаконно границата в камион с играчки

Полицията хвана “муле” на телефонни измамници в София

Верижна катастрофа с шест автомобила при тунела на „Люлин”

Цвета Караянчева в Брюксел: ЕС ще спечели от присъединяването на максимален брой държави към еврото

Верижна катастрофа с участието на багер във Варна

Пиян водач блъсна жена на пешеходна пътека в Пловдив

Делио Роси претърпя инцидент, счупи си ръката

Откриха останките на катастрофиралия ирански самолет

Ученици подпалиха бивше училище с фасове

Отложиха делото по жалба на предполагаемия терорист от ИДИЛ

Синоптичката Нора Шопова: Няма да ме видите гола!

17-годишно момче е паднало от третия етаж на социален комплекс в Роман

Лъжица с размери за Гинес ще рекламира механите в Банско

Отложиха избора за председател на Софийския градски съд

Комисията по досиетата представя във ВТУ сборник от поредицата „Из архивите на Държавна сигурност“

Полската културна министърка идва на посещение у нас

На 27 август 2015 г., четвъртък, по покана на министъра на културата Вежди Рашидов на еднодневно посещение у нас пристига министърът на културата и националното наследство на Република Полша г-жа Малгожата Омиляновска.

В рамките на визитата си в София министър Малгожата Омиляновска ще проведе среща с министъра на културата Вежди Рашидов. В хода на разговорите ще бъде обсъден и проектът на тригодишна междуведомствена Програма за сътрудничество в областта на културата, който бе връчен на министър Омиляновска от министър Вежди Рашидов по време на посещението му във Варшава в края на месец юни 2015 г.

Проектът на Програмата е изготвен с цел задълбочаване на двустранния културен обмен и задаване на конкретни параметри на двустранния диалог в областта на културата, като се предвижда в този документ да бъдат определени и всички сфери на бъдещо сътрудничество. По време на срещата на двамата министри ще бъдат обсъдени и възможностите за сътрудничество и установяване на директни контакти между Пловдив и Вроцлав като Европейски столици на културата в България и Полша през 2019 г. и 2016 г.

По време на посещението си в София Малгожата Омиляновска ще посети Античния културно-комуникационен комплекс “Сердика”, Национална галерия „Квадрат 500”, храм-паметник „Св. Ал. Невски“ и криптата с нейната експозиция за православно изкуство. Министър Омиляновска ще посети също така и базиликата „Св. София“ и разкритите и експонирани археологически находки под нея.

МАЛГОЖАТА ОМИЛЯНОВСКА е родена е на 10 април 1960 г. във Варшава. Тя не празнува рождения си ден – на тази дата са възпоменателните церемонии в Катин в памет на загиналите близо 22 хиляди пленени полски офицери, разстреляни в Катинската гора от органите на НКВД през 1940 г.

Малгожата Омиляновска е историк на изкуството, професор по хуманитарни науки. Завършила е Варшавския университет, следвала е и архитектура в Берлин. Специализира архитектура на 19 и 20 век, теория на изкуството и грижа за националните паметници. Над 20 години е работила в Института по изкуство на Полската академия на науките, автор е на много научни монографии. От 2012 г. тя е заместник-министър на културата, от юни 2014 г. – министър.

Малгожата Омиляновска често отбелязва в публичните си изяви, че министърът на културата не може да взема решения, които да се харесват на всички. По повод материалната ситуация на артистите в Полша /доходите на заетите в ресор „Култура” в страната определено не са сред високите/, министър Омиляновска съветва да се чука и на други врати – например на социалния и на финансовия министър.

Като свой главен приоритет тя определя започналия от т.г. голям проект на Министерството – “Достъпна култура”, предназначен за групите в риск от социално изключване. За целта се разчита на ускоряване на дигитализацията и намаляване на цените за достъп до култура на живо. Насърчават се и безплатните инициативи – например театри канят пенсионери на генералните репетиции на своите спектакли.

По повод своята 250-та годишнина, през месец май т.г. Народният театър във Варшава обяви и ден на достъп до спектаклите на неговите 4 сцени срещу символичен вход. Всеки музей в държавата е задължен да има и един безплатен ден за посещения в седмицата, в националните музеи децата и младежите ползват входен билет само за 1 злота. Министерството на културата в Полша преговаря и с мултиплексите да въведат такъв билет и за прожекции на полски филми.

Друг приоритет на министър Малгожата Омиляновска е започналата от 2014 година Национална програма за насърчаване на четенето. Във взаимодействие с Министерството на образованието и науката тази програма обхваща и училищните библиотеки.
И тъй като в Полша „историята е на мода”, сред главните акценти за Министерството на културата е и внедряването на проект, който улеснява достъпа в историческите музеи в цялата страна – напр. предлагане на безплатни музейни лекции за децата от селата и малките населени места.

Министър Малгожата Омиляновска държи много и на диалога с гилдиите и творческите съюзи.

Културната инфраструктура в Полша също е обект на специална грижа – през 2014 и 2015 година бяха открити рекорден брой нови културни институции /сред тях са Шекспировият театър и Европейският център за солидарност в Гданск, Музеят на полските евреи във Варшава, нова сграда за Националната филхармония и др./

В Полша 2015-та е обявена за година на публичния театър, по повод 250-та годишнина на Народния театър. Тържествата за юбилея започнаха още през месец февруари в Краков. Кулминацията на най-мащабното културно събитие за годината ще бъде през месец ноември т.г. във Варшава – с постановка в режисурата на Ян Енглерт, артистичен директор на Народния театър. Според министър Омиляновска мащабното честване на юбилея има за цел да провокира засилване на интереса към театъра и да насърчи поставянето на повече полски пиеси, и най-вече – на класически творби.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.