Какво работи полицията

Така се случи напоследък, че в рамките на два дни научихме две неща за борбата с бандитизма. И не можахме да останем равнодушни.

Най-напред премиерът даде да се разбере, че няма кой да вкара крадците зад решетките, нито да ги пази, ако са под домашен арест. Тогава ние без да искаме, се запитахме: а какво работи полицията?

После комисарката Благородна Макева разказа, че колите със сините лампи ще пътуват вече заедно с тия на обикновените граждани и ще ги дебнат да не сбъркат някъде. И ние си останахме в недоумение: защо повечето действия на МВР толкова много приличат на бездействие!

Ченгетата не всичко могат – то се знае, но и това, което могат, обикновено не го правят. Защо? Според това, което ни се съобщава – защото не е тяхна работа.

Ето крадеца Яро – тоя, който беше заснет от камера да задига две коли в „Манастирски ливади“ и вбеси министър-председателя, комуто някой недоразбрал беше докладвал, че негодникът е под домашен арест. Г-н Борисов обясни къде е бедата:„Законите са правени така - неслучайно най-много юристи има в парламента, че на практика се шиканира процесът и с добър адвокат да не понесеш отговорност. И сега така ги промениха, че домашният арест да го пази полицията. В София има 1000 души на домашен арест и подписка. Теоретично -1000 патрула всяка нощ, как може“.

С други думи: МВР не може - и на практика, и на теория. От министерството потвърдиха: Нямат ресурс да охраняват всички.

Те визират дребните апаши, редовите – ония около 3000 злосторници с по 2-3 и 8-9 висящи дела, които си плячкосват на свобода по градските квартали и селата. За по-едрите крадци като тия, дето разпломбират бензиноколонките и продават фалшиво гориво, г-н Борисов пита Министерството на икономиката и митниците. Би нахокал може би и икономическите ченгета, но те минават метър за сметка на учредения по проблема Координационен център.

И най-големите разбойници – рушветчиите в парламента, магистратурата и правителството не са в правомощията на полицията. С тях е призвано да се занимава бъдещото Бюро по корупцията на г-жа Меглена Кунева.

На полицаите не разчитат и държавниците при заплаха за атентат. За тях НСО има грижата. НСО – спецвойската, на която закононодателят неотдавна позволи да бие, да подслушва, да арестува и да чупи коли, ако й пречат да мине.

Заблудени са, които мислят, че е задача на местното РПУ да потушава етническите конфликти като в Гърмен и Орландовци. Те са социален проблем, бе, дами и господа – незаконно строителство, безработица, битова престъпност ( забележете – битова, не криминална!). Търсете Калфин и ДНСК.

Някой казва пък, че полицаи трябвало да пазят горите от подпалвачи. А пожарникарите защо получават заплата!

Мърморят също, че патрулките са длъжни да бъдат наоколо, когато автохулигани правят гонки. Първо, никъде не го пише. И второ, както казва Борисов - а бащите им къде са да си ги възпитат?

Трябвало било също така ченгетата да ловят купувачи на гласове! Абе тоя народ акъл има ли? Защо да се хабят да ги ловят като ги пускат съдиите, а законът не стига до поръчителите!

Може би и за да се компенсира недостатъчната заетост на полицейските служители им се вмени сега да ловят в движение шофьори - нарушители. Обяснимо е. Шофьорите не са крадци, за които МВР няма ресурс, нито терористи, които баретите държат под прицел, нито шпиони, по следите на които е ДАНС, нито мигранти, срещу които тръгна армията. Те са най-обикновени граждани. Като такива имат две важни предимства – първо, по-бързо се догонват от бандитите и второ – по-лесно се арестуват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи