200 опита на бежанци седмично да преплуват Марица

Граничните полицаи пресичат седмично по 200 опита на нелегални бежанци да преплуват река Марица близо до село Капитан Андреево, научи “Труд”.

Районът, в който се събират три граници - на България, Турция и Гърция, е строго охраняван и опасан от камери за видеонаблюдение. Въпреки това турски каналджии с лодки, или салове от пластмасови бидони опитват нощем да прекарат по 10-ина души. Ако бъдат засечени, граничарите връщат плавателния съд преди да стигне до брега. В случай че останат незабелязани, групите слизат сред шубраците на нашия бряг. Бежанците минавали пеша около километър, докато излязат на главния път за пункта Капитан Андреево. Ако каналът е добре организиран, там ги чакат нашенски или турски микробуси, които ги карат към българо-сръбската граница във Видинско, казаха местни хора. Някои от тях виждали призори по двама-трима бежанци с мокри дрехи, които махат на автостоп. Най-вероятно те сами тайно са преплували Марица, която сега не е пълноводна.

От пролетта няколко къщи в с. Капитан Андреево са били продадени на турци от Одрин и хората от селото подозират, че новите собственици са или трафиканти на хора, или на цигари, които правят бази у нас.

В момента огромни камиони, булдозери и верижни багери работят ударно по изграждането на 30-километров път източно от Свиленград. Той ще се използва при строежа на новата ограда. Около селата Щит, Пашово, Сладун и Маточина са възстановени частично старите телени заграждения, наричани “кльон”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини