Турски офицер хока властта на погребение

Турски офицер от армията, чийто брат бе убит при нападение на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК), остро разкритикува "антитерористичната" кампания на правителството на погребението му, предаде АФП.

Капитан Али Алкан загина в събота при атака в провинция Шърнак. На погребението му в Османие хиляди скандираха лозунги срещу управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган. По-големият му брат прегърна ковчега и дръпна реч срещу правителството. "Кой го уби? Кой е причината за това?, каза подп. Мехмет Алкан, хвърляйки фуражката си. И продължи: "Това са онези, които казваха, че ще има решение, а сега говорят само за война". Той използва думата "решение", с която Ердоган обясняваше преговорите с ПКК след обявеното от бунтовниците примирие през 2013 г. След това подполковникът атакува енергийния министър Танер Йълдъз, който каза миналата седмица, че е готов да умре като мъченик. "Друго е да седиш в дворец с 30 бодигардове, да се движиш с брониран автомобил и да кажеш: "Искам да съм мъченик", каза той и отсече: "Излез и отиди там".

Станалото показва растящото недоволство от властта в момент, когато Ердоган се готви да насрочи предсрочни избори на 1 ноември, след като при вота на 7 юни ПСР загуби мнозинството си, посочва АФП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят