Тръмп: Китай е отговорен за борсовия срив в САЩ

Китай носи отговорността за срива на американските фондови пазари. Това заяви кандидатът за президентска номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп.

"Пазарът стремително слиза надолу. Вината за това имат лошото планиране и това, че ние позволихме на Китай и Азия да определят дневния ред. Това може да доведе до хаос", написа милиардерът на страницата си в Туитър.

"Прекалено силно сме обвързани с китайския пазар, а сега той повлича надолу и американския пазар на ценни книжа", написа в друго съобщение Тръмп.

Днешният ден, 24 август, вече влезе в историята като "черния понеделник" за много фондови пазари по света, и по-конкретно за азиатските. Индексите на Шанхайската фондова борса записаха най-лошия си ден от 2007 г., приключвайки търговията със срив от почти 8,5%. След него запознаха да се сриват и останалите индекси, валутите на развиващите се страни мигновено отслабнаха.

Цените на суровините спаднаха до минималните си за последните 16 години стойности. Цената на "черното злато" удари 6,5 годишен минимум. На фона на случващото се възникват съмнения, че световната икономика ще издържи повишаването на лихвата от ФЕД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят