Откриха 10 пиеси на Агата Кристи

Джулиъс Грийн, театрален продуцент и изследовател на Агата Кристи, откри в нейните архиви 10 неизвестни драматургични текста, за които обаче е имало намеци, оставени от писателката в другите й творби. Това са пет пиеси и пет едноактни драми - все мистериозни криминални истории.

Джулиъс има късмета да бъде допуснат от наследниците на Агата Кристи до семейния архив. Един от ръкописите той изравя от книжата на най-старата американска театрална продуцентска компания “Шубърт Организейшън”. “Това е първата сценична версия на “Нула часът - развръзката”, писана през 1945 г. и “напълно различна от познатата адаптация от 1956 г.”, обяснява изследователят.

Литературоведът ще публикува непознатите произведения в книгата “Повдигане на завесата - Агата Кристи, живот в театъра”, която ще издаде през септември по случай 125-годишнината от рождението й. Някои от пиесите са адаптация за сцена на романи и разкази, други - напълно неизвестни. Той например дори не е подозирал съществуването на “Някой на прозореца” от 1934 г.

В архива е открита и драма в три действия за домашно насилие и изневяра под заглавие “Лъжата”, която Агата Кристи пише, когато се разпада първият й брак с Арчибалд Кристи. После тя се омъжва за археолога Макс Малоуън, когото придружава на експедициите му в Ирак и Сирия. Затова екзотичният Изток се превръща в декор за историите й.

Откритието е сензационно. Приживе и посмъртно Агата Кристи продава два милиарда книги - толкова огромен е интересът към криминалните й случаи. Родена е на 15 септември 1890 г. и е написала 66 романа, 17 пиеси и 6 романтични новели под псевдонима Мери Уестмакот. Без да се броят новооткритите. И измисля безсмъртните образи на детектива Еркюл Поаро с неговите “малки сиви клетчици” и милата старица Мис Марпъл, познати на целия свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура