3 млрд. лв. ще ни струва развалянето на договорите с американските централи

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Откриха 10 пиеси на Агата Кристи

Джулиъс Грийн, театрален продуцент и изследовател на Агата Кристи, откри в нейните архиви 10 неизвестни драматургични текста, за които обаче е имало намеци, оставени от писателката в другите й творби. Това са пет пиеси и пет едноактни драми – все мистериозни криминални истории.

Джулиъс има късмета да бъде допуснат от наследниците на Агата Кристи до семейния архив. Един от ръкописите той изравя от книжата на най-старата американска театрална продуцентска компания “Шубърт Организейшън”. “Това е първата сценична версия на “Нула часът – развръзката”, писана през 1945 г. и “напълно различна от познатата адаптация от 1956 г.”, обяснява изследователят.

Литературоведът ще публикува непознатите произведения в книгата “Повдигане на завесата – Агата Кристи, живот в театъра”, която ще издаде през септември по случай 125-годишнината от рождението й. Някои от пиесите са адаптация за сцена на романи и разкази, други – напълно неизвестни. Той например дори не е подозирал съществуването на “Някой на прозореца” от 1934 г.

В архива е открита и драма в три действия за домашно насилие и изневяра под заглавие “Лъжата”, която Агата Кристи пише, когато се разпада първият й брак с Арчибалд Кристи. После тя се омъжва за археолога Макс Малоуън, когото придружава на експедициите му в Ирак и Сирия. Затова екзотичният Изток се превръща в декор за историите й.

Откритието е сензационно. Приживе и посмъртно Агата Кристи продава два милиарда книги – толкова огромен е интересът към криминалните й случаи. Родена е на 15 септември 1890 г. и е написала 66 романа, 17 пиеси и 6 романтични новели под псевдонима Мери Уестмакот. Без да се броят новооткритите. И измисля безсмъртните образи на детектива Еркюл Поаро с неговите “малки сиви клетчици” и милата старица Мис Марпъл, познати на целия свят.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете