Меркел: Турция да създаде приемливи условия за бежанците

В Турция трябва да бъдат създадени приемливи условия в лагерите за бежанци от Сирия и други региони, обхванати от война, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Освен Турция тя спомена също Йордания и Ливан. "Ние ще обсъждаме това на предстоящата среща ЕС-Африка през есента, там ще става дума за преодоляване на причините за миграцията", заяви тя в Берлин, където прие френския президент Франсоа Оланд.

Германия смята за целесъобразно още тази година да бъда създадени центрове за регистрация на бежанци в такива държаВи като Гърция и Италия, посочи още Меркел. "Ние обсъдихме /на равнище ЕС/, че ще построим съвместно регистрационни центрове в онези държави, които са първата спирка по пътя на бежанците, а именно Гърция и Италия. Ние заедно ще изпратим персонал /за работата в тези центрове/. Това трябва стане бързо, още тази година, не трябва да се бавим", отбеляза Меркел.

За бързото изграждане на такива центрове се обяви и събеседникът й Франсоа Оланд. "Това е необходимо, за да бъдат регистрирани всички пристигащи имигранти", каза той.

Той заяви още, че трябва да се прави разлика между бежанците и икономическите имигранти.

По думите му има разлика между "бежанците, които се обръщат с молба за предоставяне ан убежище, и нелегалните имигранти, които идват в Европа, търсейки работа, което само по себе си е разбираемо, но в сегашния вид е абсолютно неприемливо".

"Цифрите за броя на имигрантите, пристигащи в Европа, не отразяват цялата сериозност на задаващата се драма. Имиграцията е проблем за всички страни от Европа", отбеляза още Оланд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят