Огромно парче се откъсна от ледника Якобсхавн в Гренландия

Учени изследват гигантски къс лед, който се е отчупил от ледника Якобсхавн в Гренландия, пише BBC News. Екипът посочва, че парчето с площ 12.4 кв.км. е сред най-големите, наблюдавани някога в този регион. Сателитни изображения предполагат, че разцепването се е случило между 13 и 19 август.

Якобсхавн е голям дренажен канал за ледената покривка на Гренландия, който произвежда приблизително 10 процента от айсбергите й. След откъсването си ледените парчета се носят надолу по дълъг фиорд преди да навлязат в пролива Дейвис и да се насочат към Атлантика. Някои смятат, че източникът на айсберга, потопил “Титаник”, е Якобсхавн.

Европейската космическа агенция (ЕКА) следи събитието с помощта на сателитите си Sentinel. Sentinel-1 е радарна платформа, която не само е в състояние да “вижда” през облаците, но и може да се използва за картографиране на течения и промени във височината. Sentinel-2 пък е новият оптичен космически апарат на Европа.

Агенцията посочва, че ледникът е загубил обща площ от 12.5 кв.км и ако приемем, че ледът е дебел 1400 метра, то обемът на откъсналото се парче е 17.5 куб.км., “което би могло да покрие целия остров Манхатън с леден слой с дебелина около 300 метра.” Макар че е голямо според гренландските мащаби, явлението е малко, ако се сравни с Антарктика. От ледената шапка на южния полюс се откъсват парчета с площ хиляди квадратни километри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят