Шефът на "Медицински дейности": Не закриваме филиали на Спешна помощ

Никой няма намерение да закрива филиалите на Спешна помощ. Това заяви директорът на дирекция „Медицински дейности” в МЗ д-р Ивелина Георгиева. Тя обясни, че до този момент централата на „София – област”, която е в „Младост” е предавала адресите именно на филиалите, които след това са насочвали медицинските екипи.

По думите й няма и риск с мотива за ниска натовареност линейки от областта да се командироват в София. Към момента почти всички 13 филиала са с по една линейка и един екип, а целта на Министерството на здравеопазването е да се осигурят резервни медицински автомобили и поне още 5 екипа спешни медици.

Тя беше категорична, че няма начин при механичното събиране на две структури с кадрови дефицит да се очаква решаване на проблемите.

„Нарушава се принципът, по който са направени 28 центъра за медицинска помощ”, отбеляза тя и запита дали няма да има промени и на други места в страната.

Според нея с промяната вече няма да необходимо линейките да обикалят София, за да стигнат до МБАЛ „Света Анна”, а ще могат да използват всяка една столична болница. Д-р Кателиева я контрира, като посочи, че това става и в момента.

Георгиева смени темата, като посочи, че допълнителното материално стимулиране в „София-област” е ниско и разпределено „по странен начин” – половината служители не получават нищо, а голяма част от бонусите остават в администрацията.

Спешните медици готвят протести, на този етап са на фаза "Обществено обсъждане".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве