На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

Томислав Дончев: Проверките за горивата не са кампанийни

Най-важно е проверките за горивата да не са кампанийни. Те ще продължат и занапред. Трябва да гарантираме, че има функциониращ пазар, че на него има конкуренция и който продава по-високо качество, продава повече. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев пред БНТ.

Той подчерта, че още през юни е поискал КЗК да провери дали има картел на търговците на горива. В отговор на въпрос дали той се съмнява дали има, Дончев заяви, че всяко твърдение трябва да се снабди с адекватни доказателства. “Като гражданин трябва да кажа че на пазара на горива има нещо нередно. Като вицепремиер трябва да кажа, че трябва да се произнесе КЗК. Надявам се анализът да бъде факт колкото може по-скоро, но обикновено за това трябва поне половин година”, заяви вицепремиерът. По отношение на твърденията на Агенция ” Митници”, че има картел Дончев каза, че “вероятно са се изказали като граждани”.

Според него трудно може да бъде доказано картелно споразумение. “Сигурен съм, че ако някъде има белези на картел, те ще бъдат фиксирани от КЗК. “Ако наистина имаше много силен пазар, такива печалби /не се ангажирам дали при доставчика или при търговеца/, биха били много трудни, дори невъзможни”, поясни вицепремиерът.

Качеството на горивото е един от въпросите, който също е заложен в проверките. Този въпрос трябва да се задава редовно и да се проверява редовно. Бих искал да насърча колегите от Министерството на икономиката не само да дават статистическа информация, коментира Дончев. Той подчерта, че проверки от страна на МИ е имало преди мащабната проверка. “Секретът е, че не само министърът и заместниците му са правили проверките, а всички структури на министерството. Макар че видях министър Лукарски и неговите заместници лично да проверяват”, каза той.

Българският бизнес трябва да се възползва от възможностите, които дава планът “Юнкер” – България трябва да вземе мерки да може да ползва от плана “Юнкер”. Ако има проект, който може да бъде финансиран, трябва да бъде подготвена документацията и да бъдат предоставена, смята Дончев. Според него добри проекти са още един мост над Дунав, геотермичното отопление на община Златоград, проекти, свързани с газопреностната мрежа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.