Мъж, жена и дете пострадаха при катастрофа в Търново

Френската полиция все още търси стрелеца от Страсбург

Протестът на строителите не затруднява движението в София

Пациент, изпаднал в мозъчна смърт, спаси трима болни с органите си Това е втора донорска ситуация тази година в областната болница във Велико Търново

Специалисти от ВМА с поредна трансплантация на черен дроб

МВнР към българите в Страсбург: Избягвайте посещението на публични места!

Български журналисти се оказали в близост до стрелбата в Страсбург

Бивш служител в „Полимери”: Вместо да даде заплати, Банев си купи кола

Гл. комисар Николай Николов: Бюджетът на пожарната не е пострадал

Сергей Станишев за резолюцията на ЕП: България има нов инструмент за натиск за Шенген

Ето как българските евродепутати коментираха ужаса в Страсбург

Защо не трябва да се пита „Колежке, може ли за минутка-две“?

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Мантинелата край Своге издържа на скорост 140 км/ч

Фалшива бомбена заплаха евакуира централата на Фейсбук

Йордан Арабаджиев, Съюз на превозвачите: Пакет „Мобилност“ е удар срещу икономиката ни, топката е в Европарламента

Осъдиха двама, прекарвали нелегално 31 бежанци през България

Районна прокуратура-Свиленград постигна осъдителни присъди за пет дни по бързо производство срещу двама, прекарвали нелегално чужденци през територията на България.

Това са Кирил Д., на 36 г. от гр. Харманли и Хайри А., на 30 г. от Хасково, обвинени за спомагане на лица, извършили престъпление да избегнат наказателно преследване – престъпление по чл. 294 ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Кирил Д. е осъден на три месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, а Хайри А. – на осем месеца пробация.

На 17 август 2015 г. автопатрул на Граничен полицейски участък – Ново село, в района на село Мезек, общ. Свиленград, забелязва два леки автомобила с тъмни стъкла, с хасковска регистрация. При подаден сигнал със стоп палка едната от колите спира, а другата не се подчинява на разпореждането. Малко по-късно в Любимец автопатрул успява да спре втория автомобил – „Опел Астра“. При проверката се установява, че двата автомобила, единият от които миниван, са превозвали общо 31 нелегални емигранти от Афганистан и Пакистан. Автомобилите са били управлявани от Кирил Д. и Хайри А., които е трябвало да прекарат чужденците през територията на България. Тяхната цел е била да заминат за държави от Западна Европа. Установено е, че чужденците са влезли нелегално в България като са преминали през Турция и Гърция. В землището на с. Мезек ги очаквали двамата водачи – Кирил Д. и Хайри А., които незабавно са задържани на 17 август 2015 г.

Срещу чуждите граждани е образувано отделно наказателно производство за преминаване на границата на страната без разрешение на властите – престъпление по чл. 279 ал. 1 от Наказателния кодекс. Настанени са в Специализиран дом за временно настаняване на чужденци в гр. Любимец към дирекция „Миграция“ на МВР.

На 21 август 2015 г. Районен съд-Свиленград е осъдил Кирил Д. на три месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, а Хайри А. на осем месеца пробация. По искане на Районна прокуратура-Свиленград съдът е постановил да бъде конфискуван в полза на държавата лек автомобил марка “Опела Астра“, собственост на Кирил Д., с която са превозвани нелегалните емигранти.

„Това е поредният случай на незаконно преминаване на хора през границата с помощта на български водачи и при нас е почти ежедневие. Наблюдава се тенденция на раздвижване на криминалния контингент от Хасковско, който се е насочил към превозване на нелегални емигранти, но им противодействаме“, обяснява Антон Стоянов, районен прокурор на Свиленград.

От началото на годината до 20 август 2015 г. по наказателни производства на Районна прокуратура-Свиленград са осъдени 596 лица за преминаване на държавната граница без разрешение на властите – престъпление по чл. 279 ал. 1 от Наказателния кодекс. 63 лица са получили присъди за превеждане на отделни лица или групи от хора през границата без разрешение на надлежните органи на властта – престъпление по чл. 280 от Наказателния кодекс. 44 лица са осъдени за спомагане на лица, извършили престъпление да избегнат наказателно преследване – престъпление по чл. 294 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.