Безплатен вход за Националния исторически музей на Съединението

На 6 септември 2015 г., когато ще честваме 130 години от Съединението на България, вратите на Националния исторически музей (НИМ) ще бъдат отново празнично и свободно отворени за посещение за всички почитатели на историята, съобщиха от ръководството на музея.

В празничния ден, в който цяла България по традиция празнува обединяването на Княжество България и Източна Румелия, осъществено през есента на 1885 г., с което изстрадалият ни народ смело отхвърли една огромна несправедливост, наложена ни с Берлинския договор, посетителите на НИМ ще могат да видят и както прочутото Панагюрско, така и Боровското съкровища, които само допреди месец бяха експонирани в Лувъра в рамките на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България”. Тракийското съкровище от Летница, както и забележителното съкровище от Златиница – Маломирово с многобройни златни и сребърни накити и съдове и с пълното бойно въоръжение на тракийски владетел, живял в средата на IV в.пр.Хр., които също гостуваха с голям успех в Лувъра, отново са експонирани в залите на НИМ и ще могат да бъдат оценени от всички, които решат да посетят музея в деня със свободен вход – 6 септември.

Работното време на НИМ в деня със свободен вход е: 9:30 – 18:00 часа.

От НИМ напомнят, че Денят на Съединението е празник, с който всички трябва да се гордеем, но не бива нито за миг да забравяме и уроците от този незабравим исторически акт на всеобщ духовен подем и единение на българския народ. Един от най-важните, непреходни уроци на Съединението е, че и политиците ни в това съдбовно време бяха на висота и въпреки че имаха различни убеждения и партийни пристрастия, те пренебрегнаха, загърбиха личните си вражди и противоречия в името на осъществяването на голямата национална цел – обединението на България.

Националният исторически музей (НИМ) е един от най-големите музеи на Балканите с над 650 000 паметници на културата и огромен археологически и исторически архив. Колекциите му са неговото най-голямо богатство, те съдържат материали от праисторическо време до наши дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини