Ето как Русия успешно изстреля междуконтиненталната ракета „Топол“

Бойният разчет на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) проведе изпитателно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета РС-12М „Топол“ от полигона „Капустин Яр“ в Астраханска област. Това съобщиха от Управлението на пресслужбата и информацията към министерството на отбраната на РФ по РВСН.

Целта на изстрелването е изпитанието на перспективното бойно оборудване на междуконтиненталните балистични ракети.

Учебната бойна част на ракетата със зададена точност порази условната цел на полигона „Сари-Шаган“ (Република Казахстан).

За изпитанието на елементите от бойното оборудване на балистичните ракети полигонът „Капустин Яр“ е уникален. Само неговите изпитателни трасета и полигонният измерителен комплекс позволяват тестовете на перспективно бойно оборудване, способно да преодолява системата за ПРО, в това число и перспективната конфигурация в целия диапазон от възможни условия за доставянето му към целите в интерес на РВСН и ВМФ.

Междуконтиненталната ракета „Топол“ е способна да преодолее 11 хил. километра с един термоядрен боен блок с мощност от 550 Кт тротилов еквивалент. Главната част също е оборудвана с комплекс от средства за преодоляване на ПРО, състоящ се от пасивни и активни цели-примамки, както и средства за изкривяване на характеристиките на главната част. Няколко десетки спомагателни двигатели за корекция, уреди и механизми за управление позволяват на бойната част да извършва маневри на траекторията, затруднявайки прехващането й в крайния участък от траекторията.

Целите-примамки са неразличими от бойните блокове във всички диапазони на електромагнитно излъчване (оптично, лазерно, инфрачервено и радиолокационно). Те позволяват имитирането на характеристиките на бойните блокове на практика по всички селектиращи признаци на извънатмосферния, преходния и значителна част от атмосферния участък от низходящото разклонение на траекторията на полета на бойните блокове на ракетата, са устойчиви за поразяващите последици от ядрен взрив и излъчване на свръхмощен лазер с ядрено изпомпване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия