Осъдиха условно похотлив дядка, блудствал с непълнолетно момиче от Петрич

Станимир Стоилов: Случват се неща, които не ми харесват

Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждане на регистрираните партньорства в България

Борис Цветков: Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между “Дружба” и “Младост”

Пъзелът на гените и дарителските яйцеклетки

Интервю с д-р Таня Милачич, ръководител на ембриологичната лаборатория в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и сертифициран старши клиничен ембриолог от Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE). Специалистът отговори на въпроси, свързани с дарителството на яйцеклетки и притесненията на жените, желаещи да направят такъв жест и да помогнат.

– Д-р Милачич, каква част от гените се предават на ембриона от дарената яйцеклетка и съответно от бащиния сперматозоид?

Половината от гените на бъдещия плод идват от яйцеклетката, а другата половина – от сперматозоида. Но оформеният ембрион е уникална комбинация от гени на самия него и вероятността за повторение в природата е сведена до минимум. Например вероятността да се родят напълно идентични еднояйчни близнаци е нищожна. По-важно е, че дарената яйцеклетка е от здрава и раждала жена и вероятността тя да се имплантира и да доведе до нормална бременност и раждане на здраво дете е много по-голяма и по-важна от нейната генетичната принадлежност.

Как е изчислен процентният риск някой ден децата на жената приемник на яйцеклетка да се срещнат с децата на жената, дарила яйцеклетка?

Вероятността за такава среща е сведена почти до нула. Толкова е малка, че се равнява на това да се срещнат две приятелки, заминали за различни дестинации на Америка и без комуникация помежду си.

– Предават ли се наследствени болести на децата, родени чрез дарителска яйцеклетка?

За разлика от повечето хора донорите на яйцеклетки се изследват много обстойно за вероятността от предаване на генетични заболявания и синдроми. Такова изследване никой не прави, когато например сключва граждански брак. Тези изследвания целят да сведат до минимум вероятността от предаването на наследствени заболявания у бъдещия ембрион. Не бива да забравяме обаче, че все пак той се състои и от бащини гени, където няма такъв подбор, какъвто е възможен при дарителските яйцеклетки.

На кого ще прилича детето през първите години от живота си?

Интересно е, че в първите години от живота си детето прилича повече на бащата. Това е научен факт. Постепенно развива своята уникална същност на човешко същество. Детето ще прилича най-вече на себе си със своята уникалност, а и най-важното е да расте здраво и обичано.

– Чии гени детето унаследява наистина?

Това е много интересен въпрос. В него се корени магията на новия живот! Доказано е, че един зародиш, дори заченат от анонимен донор на яйцеклетки и анонимен донор на сперматозоиди – т.е. получен изцяло дарителски ембрион – в утробата на жената, която го износва, той „пренарежда гените си“ – активира едни и изключва други, в зависимост от условията на живот на бъдещата му майка, докато е бременна с него. Това се нарича епигенетика и е част от съвременната генетика. Когато се роди това дете, то е обгрижвано от своите родители и независимо от генетичната му принадлежност започва да прилича все повече на тях. Този феномен е много по-дълбоко застъпен при дарителските програми като тази на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, макар че е познат и при осиновените деца. Така че съвкупността и принадлежността на гени се „модифицира“ у детето по благороден начин от обгрижването и любовта на неговите родители, като това започва още вътре в утробата на майка му. Наистина няма нищо по-хубавото от щастливо, обичано и здраво дете.

– Има ли много жени и двойки, нуждаещи се от донорски яйцеклетки?

Над 10% от двойките с репродуктивни проблеми се нуждаят от дарителска яйцеклетка. Радостен е фактът, че в днешно време все повече жени са склонни да дарят яйцеклетки на двойки, които се нуждаят от тях. Благодарение на този благороден жест, жените с намален яйчников резерв, в следствие на различни фактори, могат да получат възможността за така мечтаното бебе. По данни на пациентските организации за близо 40 000 българки шансът да имат дете е единствено чрез дарителска яйцеклетка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.