Пътувай и чети с ретро трамвая на 24 май

Алпинистът Атанас Скатов след завръщането си от Хималаите: Налудничаво е, но смъртта там е нещо естествено

Италианският президент Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на правителство на Джузепе Конте

Вдигат пенсиите с 3,8% от юли (обзор) Минималната за осигурителен стаж и възраст става 207,60 лв.

Юлия Скрипал в първо изявление след изписването си от болницата: Събудих се с новината, че с баща ми сме били отровени

Ръст на сделките с имоти в курортите Банско и Слънчев бряг са първенци

Проф. Христо Пимпирев: Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там

Полицаят заплашвал военния преди смъртта си (обзор) Съдът остави Ангел Желязков в ареста

Иванчева изпързаля правосъдието

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Ще изграждаме завод за производство на високотехнологични продукти за самолети “Еърбъс”

Пъзелът на гените и дарителските яйцеклетки

Интервю с д-р Таня Милачич, ръководител на ембриологичната лаборатория в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и сертифициран старши клиничен ембриолог от Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE). Специалистът отговори на въпроси, свързани с дарителството на яйцеклетки и притесненията на жените, желаещи да направят такъв жест и да помогнат.

– Д-р Милачич, каква част от гените се предават на ембриона от дарената яйцеклетка и съответно от бащиния сперматозоид?

Половината от гените на бъдещия плод идват от яйцеклетката, а другата половина – от сперматозоида. Но оформеният ембрион е уникална комбинация от гени на самия него и вероятността за повторение в природата е сведена до минимум. Например вероятността да се родят напълно идентични еднояйчни близнаци е нищожна. По-важно е, че дарената яйцеклетка е от здрава и раждала жена и вероятността тя да се имплантира и да доведе до нормална бременност и раждане на здраво дете е много по-голяма и по-важна от нейната генетичната принадлежност.

Как е изчислен процентният риск някой ден децата на жената приемник на яйцеклетка да се срещнат с децата на жената, дарила яйцеклетка?

Вероятността за такава среща е сведена почти до нула. Толкова е малка, че се равнява на това да се срещнат две приятелки, заминали за различни дестинации на Америка и без комуникация помежду си.

– Предават ли се наследствени болести на децата, родени чрез дарителска яйцеклетка?

За разлика от повечето хора донорите на яйцеклетки се изследват много обстойно за вероятността от предаване на генетични заболявания и синдроми. Такова изследване никой не прави, когато например сключва граждански брак. Тези изследвания целят да сведат до минимум вероятността от предаването на наследствени заболявания у бъдещия ембрион. Не бива да забравяме обаче, че все пак той се състои и от бащини гени, където няма такъв подбор, какъвто е възможен при дарителските яйцеклетки.

На кого ще прилича детето през първите години от живота си?

Интересно е, че в първите години от живота си детето прилича повече на бащата. Това е научен факт. Постепенно развива своята уникална същност на човешко същество. Детето ще прилича най-вече на себе си със своята уникалност, а и най-важното е да расте здраво и обичано.

– Чии гени детето унаследява наистина?

Това е много интересен въпрос. В него се корени магията на новия живот! Доказано е, че един зародиш, дори заченат от анонимен донор на яйцеклетки и анонимен донор на сперматозоиди – т.е. получен изцяло дарителски ембрион – в утробата на жената, която го износва, той „пренарежда гените си“ – активира едни и изключва други, в зависимост от условията на живот на бъдещата му майка, докато е бременна с него. Това се нарича епигенетика и е част от съвременната генетика. Когато се роди това дете, то е обгрижвано от своите родители и независимо от генетичната му принадлежност започва да прилича все повече на тях. Този феномен е много по-дълбоко застъпен при дарителските програми като тази на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, макар че е познат и при осиновените деца. Така че съвкупността и принадлежността на гени се „модифицира“ у детето по благороден начин от обгрижването и любовта на неговите родители, като това започва още вътре в утробата на майка му. Наистина няма нищо по-хубавото от щастливо, обичано и здраво дете.

– Има ли много жени и двойки, нуждаещи се от донорски яйцеклетки?

Над 10% от двойките с репродуктивни проблеми се нуждаят от дарителска яйцеклетка. Радостен е фактът, че в днешно време все повече жени са склонни да дарят яйцеклетки на двойки, които се нуждаят от тях. Благодарение на този благороден жест, жените с намален яйчников резерв, в следствие на различни фактори, могат да получат възможността за така мечтаното бебе. По данни на пациентските организации за близо 40 000 българки шансът да имат дете е единствено чрез дарителска яйцеклетка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.