Феновете в Пекин полудяха по Юсейн Болт

ПЕКИН, от нашия пратеник

„Аз съм спасителят на атлетиката, по всичко личи, че е така”, скромно каза Юсейн Болт часове преди да излезе във втория си индивидуален старт на световното в Пекин.

Преди два дни най-бързият човек на планетата спечели най-трудната си титла досега - на 100 м в китайската столица с резултат 9,79 сек срещу 9,80 на най-големия си съперник в момента Джъстин Гатлин (САЩ).

Болт явно визира раздухваните подозрения за масова употреба на допинг в Царицата на спортовете и липсата на името му дори в публикуваните списъци на проби със съмнителни резултати.

Спринтьорът от Ямайка е боготворен от феновете в Пекин и използва всяка възможност да покаже как точно той е доброто лице на атлетиката. За разлика от Гатлин, чийто образ е демонизиран от доста медии заради двата допинг скандала, в които се забърка, но все пак оцеля като спортист. Според регламента при второ нарушение на допинг правилата единственото наказание е лишаване от състезателни права доживот. Гатлин обаче успя да се оправи с помощта на адвокатите си и през 2014 и 2015-а нямаше загуба до финала на 100 м в Пекин. Всичко това обаче му костваше загуба на имидж и в очите на мнозина в момента той е лошият герой на атлетиката. Докато Болт е добрият.

На Олимпийския стадион „Гнездото“ предстои рунд №2 на надпреварата между днешните гиганти на световния спринт - на 200 м. В сериите вчера и двамата се разходиха, като спечелиха своите бягания без усилие - Болт го направи за 20,28 сек, а Гатлин - за 20,19 сек. Това лято американецът има най-добро време в дисциплината 19,57 сек, което е и негов личен рекорд. Болт е пробягал 200 м досега през сезона за 20,13 сек, а световният му рекорд е 19,19 сек. Именно нов световен рекорд на 200 метра и слизане под 19 секунди е голямата мечта на пистата за Болт извън титлите и победите.

Полуфиналът на 200 м е в сряда, а финалът - в четвъртък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт