На 15 август 2018 да почерпят

Не е било възможно да се предвиди срутването на моста в Генуа

Христо Иванов заложил „бомбата“ в Търговския регистър Бившият правосъден министър оставил стратегическото звено без резервен център

Екопроблеми в Рила няма, те са на плажната ивица по Черноморието

200 хил. коли остават без „Гражданска“ От събота шофьорите трябва да сключат нова полица

Тереза Мей: Заплахата от тероризъм във Великобритания остава много висока

Гуардиола с часовник за 170 000 евро

Български тираджия оцелял по чудо в Генуа Жертвите на срутването вече са 35

Обжалваме, ако ни скъсат на шофьорски изпит Комисия отменя решението на изпитващия, ако установи нередности

Влизаме в топ 10 по ръст на БВП Инвестициите се увеличиха с 4,4%

МВР строи Дворец на паспорта за 370 млн. лв. Обявяват утре обществена поръчка за нова система за лични документи

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 15 август 2018

От последните минути: Освобождават двамата гръцки военни от затвора в Одрин

39 общини взимат до 20 млн. лв. 200 фирми получават до 1 млн. евро

Мотор с фалос се заби в автомобил

Стотинки за върнати опаковки от пластмаса

Разделно връщане на празни опаковки срещу заплащане вместо шарените контейнери за смет – бизнес и природозащитници от няколко месеца спорят има ли място депозитната система за отпадъците в България, или не. Основната й разлика в сравнение със сегашния модел за разделно събиране е, че вместо да хвърлят празните пластмасови опаковки в жълтите кофи безплатно, например потребителите ще могат да ги връщат в магазините или в специални машини, срещу което ще получават стотинки като заплащане. Така, както сега в някои магазини могат да се връщат стъклените бутилки.

Предупрежденията на бизнеса обаче са, че това със сигурност ще оскъпи продуктите при съмнителен ефект от гледна точка на оползотворяването на отпадъците.

Опасения

„Задължителна система за депозит на еднократни опаковки ще доведе до поскъпване на напитките в пластмасови бутилки, като при бутилираната вода то ще бъде почти двойно”, предрече изпълнителния директор на Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България Жана Величкова. Според нея европейският опит показва, че депозитните системи оскъпяват 2-3 пъти на тон оползотворяването на отпадъци.

„Това е непропорционално на очаквания екологичен резултат – с 4 до 7% да се повиши количеството на рециклираните опаковки“, коментира тя.

От компаниите за разделно събиране на отпадъци се опасяват също така, че депозитна система ще застраши функционирането на вече изградената – цветните контейнери за боклук, които са разположени вече в големи населени места в цялата страна.

„За създаване на съществуващата система за разделно събиране на отпадъци от опаковки са инвестирани 108 млн. лева за 10 години – в изграждане на 29 линии за сепариране, в закупуване на 62 камиона за разделно извозване на отпадъци. Създадени са 2200 работни места пряко в бизнеса и над 7000 работни места непряко в съпътстващи дейности“, посочи изпълнителният директор на „Екопак България” Тодор Бургуджиев.

Според изчисленията на компанията от пластмасовите и метални опаковки, изхвърлени в жълтия контейнер, постъпват около 40% от приходите на компаниите.

Освен това сключените с екоминистерството договори задължават фирмите да събират определени количества, в противен случай ги грозят глоби и отнемане на лицензите.

Позицията на бизнеса е подкрепена и от анализ за ефективността на системата, изготвен през 2012 г. Според проучването, за да се създаде подобна депозитна система, е необходима първоначална инвестиция в размер на 133 млн. лева. Тези средства ще отидат за промяна на опаковките – баркодове и специални мастила.

Освен това ще трябва да се инвестира и в машини, в които да съхраняват боклука и да изплащат депозита – така наречените вендинг машини. В доклада се посочва, че след въвеждането на системата ще са нужни и оперативни разходи, които ще достигат между 29-32 млн. лева годишно. Изчисленията са направени за периода 2015-2025 г. по цени от 2012 г. При сметките са заложени нива на събираемост от 85% в началото и 95% към края на периода и депозит за опаковка от 0,20 лева.

Ново проучване

От екоминистерството съобщиха, че ще се проведе още едно проучване за приложимостта на депозитната система за отпадъци.

„Ще бъде направено обследване относно технико-икономическата, екологична и законова целесъобразност, както и анализ на рисковете и ползите при евентуалното въвеждане на системата в България“, обясниха от ведомството на Ивелина Василева.

Като допълниха, че проучванията и анализите няма да се ограничат в областта на отпадъците от опаковки. Такива ще има и за други потоци отпадъци, допринасящи за постигането на общите цели за намаляване на битовите отпадъци към 2020 г.

Според последните данни на Европейската статистическа служба Евростат средното ниво на оползотворяване на отпадъци от опаковки за ЕС е 78,5% , като България постига 67,5%. Анализът сочи, че 10 страни членки на ЕС имат по-ниско ниво на оползотворяване от страната ни.

Замърсяването ще намалее с 30%

Критиците на функциониращата у нас система за разделно събиране я определят като не достатъчно функционална.

„Работещата сега система привлича средно около 15% рециклируеми отпадъци и на практика разлика между съдържанието на смесените и разделните кофи няма. Смесването на материалите намалява качеството и пазарната им цена“, твърдят от неправителствената организация „За Земята“. Според природозащитниците при прилагане на депозитната системи ще се повиши количеството на общо рециклираните отпадъци с около 30%, а качеството на материали ще се подобри значително.

„Депозитната система осигурява до 95% висококачествено рециклиране на така събраните опаковки. При тези с депозит вероятността да бъдат изхвърлени извън определените места е 10 пъти по-малка, отколкото при останалите опаковки. А общото ниво на нерегламентирано замърсяване пада с 30%“, твърдят от организацията.

Един от малкото плюсовете на депозитната система за компаниите, извозващи боклук, е, че тя би решила част от проблемите им с клошарите. За да се предотврати кражбата на предадените във вендинг машините опаковки, те трябва да се заключват, предупреди Йоахим Кудоен, изпълнителен директор на немската компания за разделно събиране на опаковки „ЕКСПРА“. Той разказа, че при въвеждането на депозитната система в Германия опаковките, събрани в задните дворове на магазините, били задигани, за да се върнат повторно.

Депозитната система работи в 7 европейски страни

Депозитни системи действат в Швеция, Исландия, Финландия, Норвегия, Дания, Германия, Естония, Холандия, Хърватия, Израел, както и десетки региони на САЩ и Канада. Системата ще заработи от 2016 г. в Литва. Предстои въвеждането на депозитна система за събиране на отпадъци и в Шотландия, Белгия и Каталуния.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.