Десет на съд за 14 тона хашиш

Спецпрокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу десет души за трафик на 14 тона хашиш. Бандата бе разбита през юли 2012 г., а рекордното количество дрога се оценява на близо 73 милиона лева.

Според обвинителния акт тартор на групата е Людмил Герасков, известен на МВР като международен наркотрафикант. Той обаче успя да се укрие и още се издирва. Герасков ръководел бандата чрез сина си Бойко. През 2011 г. бащата замислил да достави хашиш с високо качество по море от мароканския бряг до българско пристанище. После да го превози с камиони до складове в покрайнините на София и да го достави в страни от Западна Европа, където този тип наркотик е под разрешителен режим. Членовете на бандата Цветомир Модев и Желязко Новаков поели транспорта по вода. Бойко Герасков и Борислав Петров - трафика по суша. Кирил Кирилов бил ангажиран като шофьор.

През март 2012 г. към бандата бил привлечен и Янчо Янков, капитан на кораба „Оушън Лайън“, който имал български екипаж и плавал под молдовски флаг. Морският съд бил нает, тъй като имал курс за доставка на гипсокартон от английското пристанище Бристол, покрай бреговете на Мароко до Бургас.

Хашишът бил натоварен край мароканското пристанище Сеута и бил скрит от екипажа сред палетите с гипсокартон. На 20 юни същата година дрогата била доставена на рибно пристанище в Бургас и превозена до склад в софийското село Мировяне. Оттам наркотикът трябвало да поеме на части до Белгия и Холандия. Първата пратка от 3855,3 кг тръгнала за Белгия през юли 2012 г. Тя обаче била спипана на ГКПП-Кулата. Малко след това последвали арестите и откриването на натъпкания с дрога склад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право