Спас Русев: Надявам се на трофей още тази година

Главното мюфтийство изрази безпокойство от състоялия се Луковмарш в София

Кремъл отхвърли обвиненията за намеса в американските избори

Наказаха две “мулета” на измамника бай Митко 5560 лв. са върнати на старец от Велики Преслав

9,3% е ръстът на приходите от международен туризъм през 2017 г.

Ердоган и Путин обсъдиха ситуацията в Сирия

Осъждан се маскира като катаджия 1000 лева глоба за разходка с униформа в Берковица

Нова британска партия опитва да спре Брекзит

Дъщерята, убила майка си, получила инсулт “Мъките свършиха”, написала жената

Сотир Цацаров възложи делото за прегазената жена в село Търнава на Софийската окръжна прокуратура

Григор след загубата от Федерер в Ротердам: Дадох всичко и ето какво стана…

Изригна вулканът Синабунг на остров Суматра

Борисов и Орбан поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски

Собственикът на “Милан” пред фалит

Венци за Апостола, сълзи за Павел Панов

Бойко Борисов: Туркменистан е важен за енергийната сигурност на България и ЕС (видео)

“Срещите, които проведохме в Туркменистан, поставиха успешно начало на нашия двустранен политически диалог на най-високо държавно равнище. Подписаните двустранни документи дават добра основа за изграждане на българо-туркменистанското сътрудничество в различни сфери. За мен това посещение е доказателство за наличието на добра политическа воля за продължаване и разширяване на двустранния ни обмен. В атмосфера на доброжелателност и конструктивизъм ние разменихме ценни идеи за съдържанието и обхвата на бъдещото ни сътрудничество, за начините и пътищата за неговото динамизиране”. Това написа в личния си профил във фейсбук министър-председателят на България Бойко Борисов. И продължи:

“Съгласихме се, че важен приоритет за нас е изграждането на балансирани взаимноизгодни търговско-икономически отношения, както и сътрудничеството в сферата на енергетиката. Заедно с това констатирахме и наличието на взаимен интерес и на добри възможности за сътрудничество и в други приоритетни области на нашите взаимоотношения, като например строителството, транспорта и съобщенията, туризма, селското стопанство и хранителната промишленост”. 

“Смятам, че характерът на рисковете и заплахите в глобален план напоследък претърпя такива изменения, че за търсенето и намирането на адекватни отговори са необходими нови форми на действие. Необходими са общите усилия на всички държави, независимо от тяхната роля и място в международните отношения. Нашите две страни са призвани да съдействат за запазването на мира и за постигане на по-голяма сигурност и стабилност в своите региони. Бих искал да подчертая още веднъж важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на България и Европейския съюз с оглед диверсификацията на източниците и пътищата на доставка на природен газ за Европа. Заедно ние можем да дадем ценен принос и за укрепването на международната енергийна сигурност като важен елемент на глобалната сигурност днес”, допълва Борисов.

“Убеден съм, че нашите общи усилия и действия ще бъдат подчинени на постигането на по-добро общуване и разбирателство между народите, което е в пълно съзвучие с целите на международния мир, сигурност и сътрудничество. Благодаря на президента на Туркменистан за топлото и сърдечно посрещане. Посещението ни в Туркменистан завърши с прием, давам от президента Н. Пр. г-н Гурбангули Бердимухамедов в чест на българската делегация. Преди това се срещнах и с кмета на Ашхабад, както и с мюфтията на Туркменистан. Положих венец на паметника на Независимостта на Туркменистан”, допълва премиерът. 

“България цени високо стремежа на неутрален Туркменистан да съдейства за повишаване на стабилността в Централна Азия, както и неговия принос за укрепване на сигурността в тази част на света. Поздравих домакините по случай 20-годишнината от провъзгласяването на постоянния неутралитет на Туркменистан. Значимостта на този акт е препотвърдена с приемането на резолюция на ОС на ООН от юни 2015 г.”, пише още Бойко Борисов.            

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.